Reverse mortgage. The viability of a new housing finance tool in Turkey
Ters ipotek. Yeni bir konut finansman aracının Türkiye'de uygulanabilirliği
  1. Tez No: 82651
  2. Yazar: SEVİL KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BALAMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ters İpotek, yaşlı hanehalkları, konut problemleri, konut fınansı, konut politikası vıu, Reverse Mortgage, elderly households, housing problems, housing finance, housing policy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
0Z TERS İPOTEK YENİ BİR KONUT FİNANSMAN ARACININ TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİRLİĞİ KARACA, Sevil Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat BALAMİR Ocak, 1999, 180 sayfa Bu tez, yeni bir finans sistemi ve sosyal servisin Türkiye'ye sokulmasındaki potensiyelleri göstermeyi amaçlamaktadır. Ters ipotek, pek çok ülkede ikamet ettiği konuta sahip yaşlr hanehalklarrnr hedef alan, özel olarak tasarlanmış bir finans mekanizmasıdır. Finansal kurumlar tarafından verilen avans gelir akışı, verilen kredilerin yapım halindeki muhtemel gayrimenkule mukabil garanti edildiği düz ipotek sistemine tezat olarak, genellikle hanehalkının sahip olduğu gayrimenkulun muhtemel transferine mukabil ters ipotek metodu ile değiştirilmektedir. VISistem sadece 'konut-zengini' fakat 'nakit-fakiıf yaşlı hanehalkları için nakit akışı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda konut stoğunun yeniden tahsisi ve kullanımı ile verimliliğini iyileştirir. Yaşlı nüfus oranının 21. Yüzyılın ikinci yarısında toplam nüfusun yaklaşık % 20 'si seviyesine ulaşacak olması sebebiyle, ters ipotek için Türkiye'de potensiyel pazar yakın gelecekte gelişebilecektir. 1990 da ikimilyondan fazla olan 50 yaş ve üzeri konut sahibi hanehalkı reisinin yeterli pazar hacmini oluşturdukları gözlenmiştir. Ters ipoteğin uygulanabilirliğini etkileyen değişkenler ortalama yaşam süresi, enflasyon oranı, gayrimenkul değerlenme oranı, gayrimenkulun şimdiki zaman değeri, ve işlem masraflarıdır. Gayrimenkulun değerinin enflasyon oranından daha az oranla arttığı varsayımında bile, yıllık gayrimenkul değerinin % 10 dan fazlasının oldukça çekici aylık ödemelerle hanehalkına transfer edilebildiği gözlemlenmiştir. Böylece orta sınıf bir konut, yaklaşık 2 000 000 000 TL yıllık gelir akışı oluşturabilmektedir. Bundan dolayı metodun fınans sisteminde uygulanabilirliği temsil ettiği ve yeterli büyüklükte pazarın bulunduğu sonucuna varılmıştır. Eğer ki potensiyel adayların yarısı ters ipotek pazarında yer alırsa, bugünkü fiyatlarla yıllık 200-250 milyar TL. transfer hacminin pazara katılımı tahmin edilmektedir. Eğer bu hacmin % 15 inin işlem servisleri için gideceği varsayılırsa, sektörel yayılma 180 000 artı iş gücünü istihdam edebilir. Ters ipotek metodu bundan başka, likitleştirme ve/veya gayrimenkul sermayesini bir başkasına aktarma ihtiyacında olan ve toplu ödemelerden sakınan başka potensiyel kullanıcılar da bulabilir. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REVERSE MORTGAGE THE VIABILITY OF A NEW HOUSING FINANCE TOOL IN TURKEY KARACA, Sevil M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor Assoc. Prof.Dr. Murat BALAMİR January 1999, 180 pages This thesis intends to show the potentialities in introducing a new finance system and social service in Turkey. The 'Reverse Mortgage1 is a specially devised finance mechanism in many countries targeting the elderly households that are owner occupiers. A flow of income advanced by financial institutions is usually exchanged by the Reverse Mortgage method, in return for the prospective transfer of property owned by the household in contrast to the plain mortgage system where credits advanced are counter-guaranteed by prospective property under construction. mThe system not only provides a flow of income for the 'house-rich' but 'cash-poor1 elderly, but also improves efficiency by reallocation and recycling of the housing stock. Since proportions of elder population is likely to reach the level of %20 of the total population towards the second half of 21st century, a potential market for Reverse Mortgage may flourish in Turkey at not distant future. In 1990 there were over 2 million owner household heads over 50 years of age, building up a significant market. The variables that affect the viability of Reverse Mortgage are average life expectancy ages, inflation rates, property appreciation rates, present value of property, and costs of transactions. Even with the assumption of lower rates of property appreciation than inflation rates, it is observed that more than %10 of property values could be transferred annually to households at sufficiently attractive monthly payments. A medium range dwelling could thus generate annually about 2 billion TL. It is concluded therefore, that the method could represent a viable system of finances and that there is a sufficiently large market. Even if half of the potential candidates take part in the market of Reverse Mortgage, an annual transfer volume of 200-250 000 billion TL. in current prices is estimated to be involved. If %15 of this volume were to be accounted for transaction services, the sectoral expansion could employ an additional labour force of 180 000 persons. The Reverse Mortgage may furthermore, find other potential users as well, who may be in need of liquifying and/or transferring their property capital into another, and yet avoid lump-sum payments. IV