The process of intergenerational transmission of housing wealth
Konut varlığının kuşaklararası el değiştirme süreçleri
  1. Tez No: 143417
  2. Yazar: ASLI KAYIKET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınmaz Varlığı, El Değiştirme Süreçleri, Yaşlı Hanehalkları, Miras Hukuku, Veraset ve İntikal Vergisi, Eşitsizlik, Housing Inheritance, Property Wealth, Aging Households, Inheritance Law, Inheritance and Gift Taxation, Inequality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Türkiye'de son yıllarda konuta yatırımlar artmıştır. Bu artışlardan bazı hanehalklarının önemli ölçülerde yararlandığı görülmüştür. Konutun el değiştirmesi geleneksel süreçlerden farklı olarak sosyal ve ekonomik bir olay olmuştur. Bu süreç hakkında birçok konu olsa da mirasın varlığa dayalı farklılaşmaya etkisi evrensel tartışma konusu olmuştur. Bu sürecin konut sunumuna etkisi de diğer bir tartışma alanı olmuştur. Daha fazla konut varlığının 50 ve üzeri yaşlardaki hanehalkı reislerinin ellerinde toplanması konut varlığın kuşaklararası el değiştirme sürecinin daha da önem kazanacağını göstermektedir. Bugüne kadar bu süreç hakkında Türkiye'de herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada ise, el değiştirme sürecini etkileyebilecek faktörler incelenmiş, bu süreçte etken olabilecek yasal durumun Türkiye'deki yapısı araştırılmıştır. El değiştirme süreçleri 1994 Hanehalkı Gelir ve Tüketim Anketi verileri, Nüfus ve ölüm İstatistikleri kullanılarak incelenmektedir. Oluşturulan bir modelle, potansiyel muris ve mirasçı sayısını, bir yılda ölüm nedeniyle miras bırakılma potansiyeli olan taşınmaz varlığını incelemek mümkündür. Daha sonra, el değiştirme sürçlerindeki sorunları ortaya çıkarmanın bir yöntemi olarak Maliye Bakanlığı'nca alınan veraset ve intikal vergisi hacmi, çalışma sonucunda elde edilen değerlerle karşılaştırılmaktadır. Analiz sonuçları, bir yılda taşınmaz sahibi 30 477 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 102 000 mirasçının el değiştiren varlıktan yararlandığını göstermektedir. Taşınmazların birçoğunun evsahiplerine geçtiği sonucuna varılmıştır. Hazineye aktarılması gerekli veraset ve intikal vergisi miktarının gerçek değerlerin 13 katı daha fazla olması gerektiği görülmüştür. Sonuç olarak, sadece vergi sisteminin taşınmaz varlığının miras yoluyla el değiştirme sürecinde belirlenen problemlere bir çözüm olarak getirilemeyeceği, fakat Ters İpotek sisteminin eşitsizliğe ve konutun verimli kullanılmasına bir çözüm olabileceği önerilmektedir. Bunun yanında el değiştiren taşınmazların yenileme projelerinde pilot bölgeler olabileceği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
For several decades, Turkey has witnessed increasing investments in housing. There is evidence that some households benefited from this increase. The transfer of housing assets today is also an extensive social and economic phenomenon different from the traditional processes. There are several issues related to this process the most significant being the universal concern for its contribution to wealth polarization. Supply impacts in the markets are other aspect of the same process. Since greater accumulation of housing wealth has pooled in the hands of household heads aging 50 and more, the process of housing wealth transfers will gain significance soon. No extensive study of this process has yet been made. After reviewing the factors affecting the process of wealth transfers and elaborating the institutional background of inheritance, the intergenerational property transfers in Turkey are examined with the 1994 Households Income and Consumption Expenditures Survey, The Population Census and The Death Statistics of Turkey. It is possible to develop a model to investigate the number of potential benefactors and beneficiaries and, the prospective property transferred in one year as a result of inheritance. Then, the amount of transfer taxes by Ministry of Finance could be compared with taxes realized for the same year, as one method of exploring problems of process of housing inheritance in Turkey. The results depict that in one year 30 477 individual property owners die and approximately 102 000 individuals benefit. It is concluded that property wealth is in general transferred to those who are already homeowners. It is observed that the amount to be taken by the Treasury as inheritance tax should be 13 times greater than the actual amount transferred. And finally, it is concluded that taxation system should not be the only solution for the problems in inheritance processes, but Reverse Mortgage may be a solution for transmission of wealth inequalities and for the efficient use of inherited property. It is also mentioned that inherited properties may be pilot areas for new rehabilitation projects for declining neighborhoods.