Romantik ilişki odaklı ve partner odaklı obsesif kompulsif belirtiler ile aldatma eğilimi arasındaki ilişki: Cinsel doyumun aracı rolü
The relationship between relationship centered and partner focused obsessive compulsive symptoms and infidelity tendency: The mediator role of sexual satisfaction
  1. Tez No: 826626
  2. Yazar: BUSE İSTEK
  3. Danışmanlar: PROF. CEBRAİL KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki Odaklı Obsesif Kompulsif Belirtiler, Partner Odaklı Obsesif Kompulsif Belirtiler, Romantik İlişki Obsesif Kompulsif Belirtiler, Cinsel Doyum, Aldatma Eğilimi, Relationship Centered Obsessive Compulsive Symptoms, Partner Focused Obsessive Compulsive Symptoms, Relationship Obsessive Compulsive Symptoms, Sexual Satisfaction, Infidelity Tendency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırma; romantik ilişki odaklı obsesif kompulsif belirtiler (RİOOKB) ve partner odaklı obsesif kompulsif belirtiler (POOKB) ile aldatma eğilimi (AE) arasındaki ilişkide cinsel doyumun (CD) aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini 19-50 yaş aralığında romantik ilişkisi olan, evli veya en az bir kere romantik ilişki deneyimi olmuş 279'u kadın ve 121'i erkek olmak üzere toplam 400 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada bilgilendirilmiş onam formunun ardından Demografik Bilgi Formu, Partnere İlişkin Obsesif Kompulsif Belirti Ölçeği (PİOKBÖ), Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği (RİOKÖ), Aldatma Eğilimi Ölçeği (AEÖ) ve Yeni Cinsel Doyum Ölçeği (YCDÖ) kullanılarak katılımcılardan veriler toplanmıştır. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda RİOOKB ile POOKB arasında anlamlı ve pozitif; RİOOKB ve POOKB ile CD anlamlı ve negatif; RİOOKB ve POOKB ile AE arasında anlamlı ve pozitif; AE ile CD arasında anlamlı ve negatif yönde ilişki bulunmuştur. İlişki süresi arttıkça RİOOKB ve POOKB'de anlamlı düzeyde azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan karşılaştırma analizleri sonucunda cinsiyet, çalışma ve ilişki durumu, psikiyatrik tanı ve ilaç kullanımına göre RİOOKB, POOKB, CD, AE'nin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Yapılan aracılık analizi sonucunda romantik ilişki odaklı ve partner odaklı obsesif kompulsif belirtiler ile aldatma eğilimi arasında cinsel doyumun aracı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak bulgular, romantik ilişki odaklı ve partner odaklı obsesif kompulsif belirtiler, aldatma eğilimi, cinsel doyum arasında anlamlı ilişki, cinsel doyumun aracı rolü üstlendiği hipotezlerini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine the mediator role of sexual satisfaction (SS) in relationships between relationship centered obsessive compulsive symptoms (RCOCS) and partner focused obsessive compulsive symptoms (PFOCS) and infidelity tendency (IT). The sample of the research consisted of a total of 400 volunteer, 279 female and 121 male, between the ages of 19-50, who are in a romantic relationship, married or had at least one romantic relationship experience. Following the informed consent form, data were collected from participants using the Demographic Information Form, Partner Focused Obsessive Compulsive Inventory, Relationship Centered Obsessive Compulsive Inventory, Infidelity Tendency Inventory and New Sexual Satisfaction Scale. As a result of the correlation analysis, a significant and positive relationship was found between RCOCS and PFOCS; negative relationship was found between RCOCS and PFOCS and SS; positive relationship was found between RCOCS and PFOCS and IT; negative relationship was found between IT and SS. It was concluded that there was a significant decrease in RCOCS and PFOCS as the duration of the relationship increased. As a result of the comparison analyses, it was found that RCOCS, PFOCS, SS and IT differed significantly according to gender, employment and relationship status, psychiatric diagnosis and medication use. As a result of the mediation analysis, it was concluded that sexual satisfaction mediated the relationship between romantic relationship centered and partner focused obsessive compulsive symptoms and infidelity tendency. As a result, the findings support the hypotheses that there is a significant relationship between romantic relationship centered and partner focused obsessive compulsive symptoms, infidelity tendency, and sexual satisfaction and that sexual satisfaction plays a mediating role.