Genç yetişkinlerde cinsel mitlere inanma ile romantik ilişki ve partner odaklı obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkide kaygının aracı rolü
The mediatory role anxiety in the relationship bewtween romantic relationship and partner-focused obsessive compulsive symptoms and sexual mith belief in young adults
  1. Tez No: 937379
  2. Yazar: ELİF GİZEM ALPDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki Odaklı Obsesyon, Partner Odaklı Obsesyon, Cinsel Mitler, Kaygı, Romantic Relationship Focused Obsession, Partner Focused Obsession, Sexual Myths, Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Romantik ilişki odaklı ve partner odaklı obsesif kompulsif belirtiler, geçtiğimiz son on iki yılda literatürde yer almaya başlamış, bireyin partnerine ve ilişkisine odaklı kontrol edilmesi zor duygu, düşünce ve imgelerdir ve bunlardan kurtulmak ya da bastırmak için gerçekleştirdiği tekrarlı hareket, söylem ve düşüncesel imgelerde bulunması ile tanımlanan bir obsesif kompulsif bozukluk (OKB) alt türüdür. Bu tarz obsesyon ve kompulsiyonlara sahip kişilerde, bireyin kendisinin ve partnerinin ruh sağlığının ayrıca ilişki dinamiğinin negatif yönde etkilendiği yapılan çalışmalar tarafından desteklenmiştir. Cinsel mitler, farklı kültürlerde çeşitlilik gösteren ancak dünya genelinde her kültürde bulunan, temelde yanlış abartılı ve bilimsellikten uzak cinsel bilgiler için kullanılan bir tanımlamadır. Cinsel mitlerin, bireyin cinsel sağlığı başta olmak üzere ruh sağlığına etkisi de büyüktür. Cinsel mitlerin bireyin ruh sağlığına olan negatif etkileri arasında kaygı, obsesyonlar ve kompulsiyonlar bulunmaktadır. Bu çalışmada, ilişkisi olan genç yetişkinlerle, cinsel mitler ile partner odaklı ve romantik ilişki odaklı obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişki ele alınmış ve kaygının bu ilişkideki aracı rolü araştırılmıştır. İlişkisi olan toplam 572 kadın ve erkek katılımcı ile gerçekleştirilen bu çalışmada cinsel mitlere inanma durumunun, romantik ilişki odaklı ve partner odaklı obsesyon ve kompulsiyonlarla anlamlı ve direk bir ilişkisi olduğu ortaya konmuş ayrıca kaygının her iki obsesyon türünde de arttırıcı etkisi olduğu bulunmuştur. Kaygının aracı rolü incelendiğinde ise partner odaklı obsesyonlarda sınırlı bir etkisinin olduğunu ancak romantik ilişki odaklı obsesyonlarda aracı bir rol üstelenmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Romantic relationship and partner focused obsessive compulsive symptoms, which started to take place in literature in the last twelve years, is a subdivision of obsessive-compulsive disorder that defines as the individual's difficulty controlling emotion, thought, and images focused on the individual's partner and relationship, and the movements, discourse and thought images performed to repress or get rid of these disturbances. It is proven by scientific studies that the mental health of the individual and his/her partner is negatively affected as well as the relationship dynamics. Sexual myths defined as the fundamentally wrong, inflated unscientific information that can be found in every culture in worldwide even though showing diversity according to the culture. The effect of sexual myths on the individual's sexual and mental health is great. Anxiety, obsession and compulsions can be some of the negative effects that sexual myths have on the mental health of the individual. In this study performed with the young adults that are in a relationship, the connection between romantic relationship focused and partner focused obsessive and compulsive symptoms with the sexual myths were taken into consideration and the mediatory role of the anxiety in these connections were investigated. With a total number of 572 participants composed of men and women in a relationship, the direct and significant effect of the sexual myths on the romantic relationship focused and partner focused obsessions and compulsions was revealed and the enhancing effect of the anxiety to both obsessive symptoms was discovered. When the mediatory role of anxiety was analyzed, it is shown that there is a limited mediatory role of anxiety between sexual myths and the partner focused obsessions, however, it takes no mediatory role for relationship focused obsessions.