An Analysis of various expressions of structural function in contemporary architectural morphology
Çağdaş mimari morfolojide strüktürel fonksiyonun çeşitli ifade şekillerinin analizi
  1. Tez No: 82671
  2. Yazar: TUBA KOCATÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ALİ İHSAN ÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Expression”, Structural”, Morphology”, Contemporary”
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, öncelikle, çağdaş mimaride strüktürel fonksiyonun mimari form aracılığıyla çeşitli şekilde ifade edildiği durumların analizini içermektedir. Çalışmada aynı zamanda strüktürel prensiplerin yeni mimari formların oluşumunda ne derece rol oynadığı incelenerek, geçmişten günümüze, mimaride uygulanan konstrüksüyon sistemleri ve mimarların binaları aracılığıyla vurgulamak istedikleri anlamların farklı strüktürel ifadelendirmelerdeki rolü araştırılmıştır. Ayrıca, çağdaş mimarinin çoğulcu dili ve bu çoğulculuğun oluşmasındaki faktörler üzerinde durulmuş ve bu faktörlerin mimaride strüktürel tasarım-mimari tasarim, strüktürel form-mimari morfoloji, mühendislik estetiği-mimari estetik ilişkilendirmelerine getirdiği yeniVI boyutlar ve dolayısıyla oluşan yeni mimari bakış açılarının strüktürel ifadelendirmeye kazandırdığı çeşitlilikten bahsedilmiştir. Sonuç olarak, strüktürel prensiplerin formun belirlenme aşamasında tamamen göz ardı edildiği yahut tasarımın tamamen strüktürel prensipler üzerine otuduğu uç durumlar arasındaki farklı ifadelendirilmeler, yirminci yüzyılın ilk yansından günümüze kadar olan zaman dilimi içerisinden seçilen binalarla örneklendirilerek ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler“İfadelendirme”,“Strüktürel”,“Morfoloji”,“Çağdaş”.
Özet (Çeviri)
This study is mainly concerned with the analysis of various expressions of structural function through form in contemporary architecture. Also by concentrating on the degree of the role played by structural principles on the evolution of new forms, the effect of the architectural intentionality and system of construction used on different modes of structural expression is studied. The study has also pointed out to the plural language of contemporary architecture with the factors influencing this plurality. And new dimensions brought by these factors to different interrelationships between structural design-architectural design, structural form-architectural morphology,IV engineering aesthetics-architectural aesthetics resulting with the emergence of new approaches is studied by which structural expression is gifted with a variety. As a result, the various expressions of structural principles are outlined between the extremes of total disregard of structural function in the determination of the form to complete domination of the architecture by the structure with building examples which are selected within the period of the first half of the twentieth-century until today.