Substitution kinetics of cis-cyclooctene in pentacarbonyl (cis-cyclooctene) chromium (o) by tetracyanoethylene
Pentakarbonil (Cis-siklookten) krom (o)'daki cis-siklooktenin tetrasiyanoetilen ile yer değiştirme kinetiği
  1. Tez No: 82680
  2. Yazar: FERDA KOZANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tetrasiyanoetilen, krom, cis-siklookten, yerdeğiştirme, kinetik, karbonyl, IR-spektroskopisi vı, Tetracyanoethylene, Chromium, cis-cyclooctene, Substitution, Kinetics, Carbonyl, IR-Spectroscopy. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz PENTAKARBONİL(CIS-SİKLOOKTEN)KROM(0)' DAKİ CIS-SİKLOOKTEN' İN TETRASİYANOETİLEN İLE YER DEĞİŞTİRME KİNETİĞİ KOZANOGLU, Ferda Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkar Eylül 1999, 76 sayfa Cî(CO)5(ti2-ZCO) kompleksindeki cis-siklookten (ZCO) ligandımn, tetrasiyanoetilen (TCNE) ile yerdeğiştirmesinden Cr(CO)5(T]2-TCNE) elde edildi. Metale zayıf bağlı olan cis-siklookten ligandı tetrasiyanoetilen ile (-5° C)-10° C sıcaklık aralığında izlenebilir bir hızda yer değiştirerek Cr(CO)5(T|2-TCNE) kompleksini oluşturdu. Bu yer değiştirme tepkimesinin kinetiği nicel FT-IR spektroskopisi ile incelendi. Başlangıç maddesi, Cr(CO)s(r|2-ZCO), hekzakarbonilkrom(0) kompleksinin ve fazla miktardaki cis-siklookten ligandımn n-hekzan çözeltisinde fotolizi ile elde edildikten sonra IR-spektroskopisi yardımıyla tanımlandı. Cr(CO)5(ıı2-TCNE)kompleksinin elde edilmesi cis-siklookten ligandının tetrasiyanoetilen ligandı ile Cr(CO)5(Ti2-ZCO), TCNE ve fazla miktardaki ZCO içeren toluen çözeltisinde, oda sıcaklığında yer değiştirmesinden elde edildi. Cr(CO)s(r|2-TCNE) kompleksi IR- spektroskopisi ve 13C-NMR spektroskopisi yardımıyla tanımlandı. Gözlenen hız sabitinin sıcaklık ve giren ligandın (TCNE) derişimine bağlı değişimi incelendi. Kinetik verilerin değerlendirilmesi sonucunda önerilen mekanizmada, Cr(CO)s(r[2- ZCO) kompleksindeki metal-olefin bağının kırılmasının hızı belirleyen basamak olduğu görüldü. Önerilen mekanizmadan bir hız bağıntısı elde edildi. Değişik sıcaklıklardaki kinetik çalışmalardan, tepkimenin aktivasyon entalpisi (AH*) ve aktivasyon entropisi (AS*) hesaplandı. Aktivasyon parametreleri tepkime mekanizmasının doğası hakkında önemli bilgiler vermektedir. Elde edilen pozitif değerdeki aktivasyon entropisi (AS"= 31.3 J/mol.K) tepkimenin geçiş aşamasında disosiyatif mekanizmaya sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBSTITUTION KINETICS OF CIS-CYCLOOCTENE IN PENTACARBONYL (CIS-CYCLOOCTENE )CHROMIUM(0) BY TETRACYANOETHYLENE KOZANO?LU, Ferda M. S., Department of Chemistry Supervisor Prof. Dr. Saim Özkar September 1999, 76 pages Displacement reaction of Z-cyclooctene (ZCO) in Cr(CO)5Cn2-ZCO) by tetracyanoethylene (TCNE) yields Cr(CO)5(Ti2-TCNE). The weakly bound ZCO ligand is replaced by TCNE at an observable rate in the temperature range of (-5)- 10° C to generate the complex Cr(CO)5(Ti2-TCNE) as the final product. The kinetics of this substitution reaction were studied by quantitative FT-IR spectroscopy. The starting material, Cr(CO)s(Ti2-ZCO), was synthesized by photolysis of hexacarbonylchromium(O) and an excess of cis-cyclooctene (ZCO) in n-hexane and identified by IR-Spectroscopy. The Cr(CO)s(Ti2-TCNE) complex was synthesized by displacement reaction of ZCO with TCNE in the solution of Cr(CO)5(ii2-ZCO), iiiTCNE and excess ZCO in toluene at room temperature and identified by IR- and 13C-NMR Spectroscopy. Variations in the observed rate constant (kobs) with temperature and concentration of entering ligand, TCNE, were studied. From the evaluation of kinetic data a possible reaction mechanism was proposed in which the rate determining step is the cleavage of metal-olefin bond in the complex Cr(CO)5(Ti2-ZCO). A rate law was derived from the proposed reaction mechanism. The activation enthalpy (AH*) and the activation entropy (AS*) were determined from the kinetic results for the substitution reaction of ZCO in Cr(CO)s(Ti2-ZCO) with TCNE at different temperatures. Activation parameters are the basis for the determination of the nature of the reaction mechanism in the transition state. The positive value of the activation entropy (AS"=31.3 J/mol.K) implies a dissociative mechanism in the transition state.