Orbit dynamics, attitude dynamics and control: Investigation into possible applications to TURKSAT
Yörünge dinamiği, davranış dinamiği ve denetimi: TÜRKSAT uydusuna uygulanması
  1. Tez No: 68507
  2. Yazar: HURİYE ÖZGE USLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yörünge Benzetimi, Davranış Benzetimi, İki Kütle Problemi, Bozucu Güçler, Yörünge Üyeleri, Yere Eş zamanlı Uydu, Denetim Dizgesi, Bozucu Etkiler, Orbit Simulation, Attitude Simulation, Two Body Problem, Perturbative Forces, Orbital Parameters, Geostationary Satellite, Control Law, Disturbance. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Öz YÖRÜNGE DİNAMİĞİ, DAVRANIŞ DİNAMİĞİ VE DENETİMİ: TÜRKS AT UYDUSUNA UYGULAMASI Uslu, H. Özge Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr Yurdanur Tulunay Ocak 1997, 98 sayfa Bu tezde, yere eş zamanlı bir uydunun yörünge ve davranış hareketi için bir benzetim çalışması gerçekleştirilmiştir. Yörüngesel hareketin benzetimi, etkin bozucu güçler de içerilerek gerçekleştirilen dünya-uydu dizgesi için oluşturulmuş iki kütle problemini içerir. Yere eş zamanlı bir uydunun yörünge öğelerinin benzetimi önce hiçbir manevranın içerilmediği METUAEE.l, daha sonra da bir manevranın içerildiği METUAEE.2 isimli bilgisayar programlarıyla gerçekleştirilmiştir. İki programın sonuçlan, TÜRKSAT IB uydusunun Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Yer Kontrol İstasyonumdan sağlanan bilgilerle doğrulanmıştır. Daha sonra yere eş zamanlı bir uydunun davranış hareketi için bir model geliştirilmiştir. Bu modelin dayanağı TÜRKSAT IB uydusudur. Bu modelden hareketle“Matlab”ve“Simulink”yazılımı kullanılarak bir benzetim çalışması yapılmıştır. Uydu için bir denetim yasası önerilmiş ve tasarlanmıştır. Tasarının çeşitli bozucu etkilerin ve gürültünün varlığında TÜRKSAT IB için belirlenmiş davranış açısı sınırlarına uyduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORBIT DYNAMICS, ATTITUDE DYNAMICS AND CONTROL: INVESTIGATION INTO POSSIBLE APPLICATIONS TO TÜRKSAT Uslu, H. Özge M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc Prof. Dr. Ozan Tekinalp Co-Supervisor: Prof. Dr. Yurdanur Tulunay January 1997, 98 pages In this thesis, simulation studies for the orbital and the attitude motion of a geostationary satellite are accomplished. The simulation of the orbital motion includes the implementation of the two body problem for the Earth-satellite system adding the effective perturbative forces. Two computer programs, METUAEE.l and METUAEE.2, are developed to simulate the orbital parameters of the geostationary satellite without and with an orbital maneuver execution taken into account, respectively. The results for both cases are verified with the orbital data of the TÜRKSAT IB Satellite obtained from the TÜRKSAT Ground Control Station in Gölbaşı-Ankara. Then, a model for the attitude motion of a rigid geostationary satellite is developed. The model developed is based on the TÜRKSAT IB satellite. Based on the model a simulation code is written using“Matlab”together with“Simulink”software. For this satellite a control law is proposed, and designed. It is shown that the design complies with the attitude angular limits imposed on TÜRKSAT IB satellite under the effect of various disturbances and sensor noise.