Cevahir-ül kelâm fi Beyaniakaid-i İslam risalesi ve Hafız Kâmil'in kelâmi görüşleri
Cevahirü'l kalam fi Beyani akaid-i İslam risale and the theological views of Hafız Kâmil
  1. Tez No: 826858
  2. Yazar: ABDÜSSAMED ATA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET ŞAVLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: El-Hac Hafız Kâmil, Cevahir-ül Kelâm Fi Beyani Akaid-i İslam Risalesi, kelâm, Al-Hac Hafiz Kâmil, Cevahir-ul Kelâm Fi Beyani Akaid-ı IslamTreatise, kalam
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, El-Hac Hafız Kamil'in kelâm ilmi içindeki yerini ve İslam akaidi konularına yönelik düşüncelerini Cevahir-ül Kelâm Fi Beyani Akaid-i İslam Risalesi eseri üzerinden anlamak, dini ve felsefi teoriler arasındaki yerini belirlemeye yöneliktir. El-Hac Hafız Kamil'in görüşlerinin Cevahir-ül Kelâm Fi Beyani Akaid-i İslam Risalesi kapsamında analiz edilmesi suretiyle ilmî ve dini hayatımıza dahil edilmesi amaçlanmaktadır. El-Hac Hafız Kamil'in inanç̧ esaslarına bakış açısı bağlamından ilmî mirasının özelde kelâm ilmi genelde de İslam düşüncesine katkılarını ortaya koymak bakımından önemlidir. Çalışmada araştırmaya konu olan ve doğrudan ilk kaynak olarak faydalanılan eserden metinler ayrı ayrı olacak şekilde çözümleyici yöntemle incelenmiş olup ağırlıklı olarak metin çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Metin analizleri doğrultusunda ortaya çıkan veriler dikkatlice değerlendirilmiş ve tahlil edilmiştir. Bilimsel çalışmaların etik kuralları göz önüne alınarak ve eserin özüne bağlı kalınarak yapılan tasnifle değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar ana ve alt başlıklar tümevarım yöntemiyle düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand El-Hac Hafız Kamil's place in the science of kalam and his thoughts on Islamic creed through his work Cevahir-ülKelâm Fi Beyani Akaid-i Islam Risalesi and to determine his place among religious and philosophical theories. It is aimed to include Al-Hac Hafiz Kamil's views in our scientific and religious life by analyzing them within the scope of the Cevahir-ülKelâm Fi Beyani Akaid-i Islam Risale. Al-Hac Hafız Kamil is important in terms of revealing the contributions of his scientific legacy to the science of kalam in particular and to Islamic thought in general, in terms of his perspective on the principles of belief. In the study, the texts of the work, which is the subject of the research and directly used as the first source, were analyzed separately by the analytical method, and the text analysis method was mainly used. The data that emerged in line with the text analyzes were carefully evaluated and analyzed. Considering the ethical rules of scientific studies and azering to the essence of the work, it has been evaluated by classification. Obtained results, main and sub-titles are arranged by inductive method.