Studying safety and beauty levels of istanbul streets with AI aid
İstanbul sokaklarının güvenlik ve güzellik düzeylerinin YZ yardımıyla araştırılması
  1. Tez No: 826909
  2. Yazar: JOOD KASSAB
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: AI Algorithms, Deep Learning, Machine Learning, Object Detection, ANN, Beauty, Safety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
İstanbul, tarihi simge yapılardan modern mimariye kadar çok çeşitli kentsel alanlara ve yapılı çevreye sahip, canlı ve tarihi bir şehirdir. Ancak şehrin hızlı kentleşmesi, güvenlik ve güzellikle ilgili zorlukları da beraberinde getirdi. Çalışma, kentsel ortam ile bunun kullanıcılarda uyandırdığı duygular arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kentsel görüntülerden insanlar, yeşil alanlar, yapılı ortamlar ve araçlar gibi nesneleri çıkarmak için yapay zekayı kullanıyor. Çalışma, çevre ile kullanıcının duyguları arasındaki ilişkiyi etkili bir şekilde analiz eden yapay zeka algoritmalarını kullanarak, bu duygulara katkıda bulunan yapılı çevrelerin temel özelliklerini tanımlayarak şehir plancıları ve tasarımcılara değerli bilgiler sağlıyor. Bu araştırmanın bulguları, şehir kullanıcılarının ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan daha yaşanabilir, güvenli ve güzel kentsel alanların geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Istanbul is a vibrant and historic city with a diverse range of urban spaces and built environments, ranging from historic landmarks to modern architecture. However, the city's rapid urbanization has resulted in challenges related to safety and beauty. The study utilizes AI to extract objects from urban images, such as humans, green areas, built environments, and vehicles, to identify the correlation between the urban environment and the feelings it evokes in users. The study identifies the key characteristics of built environments that contribute to these feelings using AI algorithms which effectively analyse the relationship between the environment and user's emotions, providing valuable insights for urban planners and designers. The findings of this research can assist in the development of more liveable, safe, and beautiful urban spaces that meet the needs and expectations of city users.