An Expert system for quality control charts selection
Kalite kontrol şemalarının seçimi için bir uzman sistem
  1. Tez No: 82692
  2. Yazar: NAZİH MALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSER KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol Şeması, Uzman Sistem, İstatiksel Kalite Kontrolü, İstatiksel Süreç Kontrolü. iv, Control Chart, Expert System, Statistical Quality Control, Statistical Process Control. m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz KALİTE KONTROL ŞEMALARININ SEÇİMİ İÇİN BİR UZMAN SİSTEM Malak, Nazih Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülser Koksal Ocak 1999, 79 sayfa Literatürde, kalite kontrol şemalarının yapılışı ile ilgili fazla miktarda bilgi olmasına rağmen, belli bir durum için hangi kontrol şemasının en uygun olacağı konusunda yeterince açık ve kapsamlı yönlendirmeler bulunmamaktadır. Bu seçim süreci, istatistitiksel kalite kontrolü alanında uzmanlık, her şema ile ilgili varsayımları tamamen anlamış olmayı gerektirir. Bu tez, uygun kontrol şemaların seçiminde yardımcı olacak bir uzman sistem önermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERT SYSTEM FOR QUALITY CONTROL CHARTS SELECTION Malak, Nazih M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülser Koksal January 1999, 79 pages Although there is a vast amount of information on the construction of quality control charts in literature, there is not much guidance as to which control chart is the most appropriate for a specific case. This selection process requires expertise in the statistical quality control field with complete understanding of assumptions behind each chart. This thesis presents an attempt to structure the process of selecting the appropriate control chart, and proposes an expert system that assists the inexperienced analyst in the process of selecting these charts.