Çok değişkenli istatistiksel kalite kontrolünün yalıtım ürünleri üretim tesisinde uygulanması
Application of multi variable statistical quality control on insulation production plant
  1. Tez No: 826923
  2. Yazar: BUKET ÇAKIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZVAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol grafikleri, çok değişkenli kalite kontrol, Hotelling T2 istatistiği, Mason-Young-Tracy (MYT) ayrıştırma yöntemi, Control charts, multivariate quality control, Hotelling T2 statistics, Mason-Young-Tracy (MYT) decomposition method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışmasında, ısı yalıtım ürünleri üreten bir fabrikada üretilen ürünlerin kalite karakteristiği olan yoğunluk, ısıl iletkenlik , mikroner ( elyaf lif kalınlığı) çok değişkenli istatistiksel kalite kontrol programlarında incelenmesi ile ürün kalitesinin artırılması hedeflenmiştir. Kontrol dışı durumunun yani değişkenliğin hangi kalite karakteristiklerinden kaynaklandığını tespit edebilmek için Hotelling T2 istatistiği ve Mason-Young-Tracy (MYT) ayrıştırma yöntemleri kullanılmıştır. Buna göre üretilen üründe değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi ile kalite parametrelerinin optimizasyonu ve proses kontrolü ile müşteri memnuniyeti artırımı hedeflenmiştir. Çalışmada; STATISTICA ve SPSS programları kullanılarak hesaplamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the quality characteristics of the products produced in a factory that produces thermal insulation products, such as density, micronaire (fiber fiber structure), thermal resistanceof product will be studying by using multivariate statistical quality control programs and with the aim of incrasing customer satisfaction. Hotelling T2 statistics, Mason-Young-Tracy (MYT) decomposition method were used to determine which quality characteristics that caused the variability. Accordingly, it is aimed to increase customer satisfaction by examining the relationship between the variables in the product produced, optimizing the quality parameters and process control. All statistical analysis are calculated using STATISTICA and SPSS softwares.