Kentsel mekânda renk incelemesi: Birgi örneği
Color analysis in urban space: Birgi case
  1. Tez No: 827014
  2. Yazar: ELVAN KORUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÖZLEM AKTUĞLU AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, kültür, kentsel mekânda renk, kentsel renk paleti, kentsel tasarım rehberi, Color, culture, color in urban place, urban color palette, urban design guide
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Mekan Organizasyonu ve Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Renkler, kültürlerin iletişim aracı olarak ortak paylaşımların ve toplumsal birikimin sonucunda anlam kazanmıştır. Kültürlere göre renklerin farklı algılanma ve kullanma biçimleri söz konusudur. Toplumların en ayırıcı ifade aracı olan renkler, insanların duygu, düşünce ve davranışlarının anlaşılmasında önemli ipuçları vermektedir. İçinde bulunduğumuz çevrenin iletişiminde etkili bir role sahip olan renklerin toplumlarda algılanma ve anlamlandırma sürecindeki değişikliği kentlerin renk paletinden okumak mümkündür. Kentlerin karakterini yansıtan renkler kentsel kimliğin bir parçası olarak renk hafızasının oluşturulup sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından önem taşımaktadır. Ülkemizde son yıllarda neredeyse tüm kentlerde, geçmişte kendilerine özgün bir dille geliştirdikleri kimliklerini kaybederek betonarme yapıların bir araya gelmesi sonucu oluşmuş kentsel dokuya uymayan yapılar kentsel mekânların ortak kimliği haline gelmektedir. Tezin amacı; tek renkle özdeşleşen kentlerin kimliğini oluşturan renkleri koruyarak kentsel mekânda devamlılığını sağlamaktır. Bu tez çalışması ile aynı zamanda kentsel mekânda renk konusuna katkı sağlayıp literatüre katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Çalışmada rengin, kentsel mekânın vazgeçilmez bir kimlik ögesi olarak, renk hafızasının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına aracı olarak kentsel tasarım rehberleri ele alınmaktadır. Bu tez çalışmasında nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak alan çalışmasında mekana özgü detaylar değerlendirilmiştir. Çalışmanın kapsamında öncelikli olarak teorik ve kavramsal çerçevede renk, kentsel mekan, kültür, kentsel tasarım rehberleri açıklanarak, kentsel tasarım rehberi olmayan Birgi'nin tek renkli kimliği ile tarihi dokusunun korunmasına yönelik renk paleti geliştirmesine öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Colors have gained sense due to common sharing and social accumulation as a means of communication between cultures. There are different perceptions and uses of colors according to culture. Colors, the most prominent means of expression in societies, provide important clues in understanding people's feelings, thoughts and behaviors. It is possible to read the change in the perception and evaluation process of colors, which have an effective role in communicating of the environment we live in, from the color palette of cities. Colors that reflect the character of cities are important in terms of creating and maintaining the color memory as a part of urban identity. In recent years, in almost all cities in our country, buildings formed by the combination of reinforced concrete structures are losing the identity they had developed in a language unique to them in the past. Buildings that do not fit into the urban texture become the common identity of urban places. The thesis aims is to ensure continuity in urban places by preserving the colors that make up the identity of cities identified with a single color. It also aims to contribute to the topic of color in urban places and literature with this thesis. The study urban design guides to as an indispensable identity element of the urban place to protect the memory of color and ensure its sustainability. In this thesis, site-specific details were evaluated in the field study by using qualitative research methods. Within the scope of the study, primarily by explaining the color, urban place culture and urban design guides in the theoretical and conceptual framework, it is recommended to develop a color palette to preserve the self-colored identity and historical texture of Birgi, which does not have an urban design guide.