Dischamnge of power plant stack gases through cooling towers: A case study for Afşin-Elbistan series
Termik santral atık gazlarının bacalar yerine soğutma kulelerinden deşarjı : Afşin-Elbistan Termik Santrali örneği
- Tez No: 82707
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRABİL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğutma Kulesi Deşarjı, ISCST2, S/P modeli, yer seviyesi konsantrasyonu VI, Cooling tower discharge, ISCST2, S/P model, ground level concentration IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz TERMİK SANTRAL ATIK GAZLARININ BACALAR YERİNE SOĞUTMA KULELERİNDEN DEŞARJI: AFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALI ÖRNEĞİ OĞUZ, Öznur Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gürdal TUNCEL Yardımcı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Coşkun YURTERİ Eylül 1999, 111 sayfa Bölgedeki zengin linyit rezervlerini değerlendirmek amacıyla, Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ) Kahramanmaraş İli'nde 4x340 MW kapasiteli bir termik santral (AEATS) işletmektedir. TEAŞ, bu santralın yalanında 4x350 MW kapasiteli Afşin-Elbistan B Termik Santralı'nı (AEBTS) inşa etmeyi planlamaktadır. Gelecek on yıl içinde bölgeye AECTS'nin de kurulması ihtimali söz konusudur. AEATS bölgenin mevcut hava kalitesini halihazırda olumsuz yönde etkilediğinden, AEBTS'nin en etkin kontrol teknolojileri kullanılarak inşa edilmesi planlanmaktadır. Ancak, kurulması planlanan santralın mevcut santral ile birlikte oluşturacakları olumsuz ortak etkilerden dolayı, AEBTS santralında yeni birteknoloji olan Soğutma Kulesi Deşarjı (SKD) uygulamasının kullanılması düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, AEBTS'de kullanılacak SKD uygulamasının hava kalitesi üzerine etkilerini değerlendirmektir. Bu amaçla, yaygm olarak kullanılan“Industrial Source Complex, Short-Term”(ISCST2) dağılım modeli ve S/P soğutma kulesi dumanı modeli kullanılarak çeşitli senaryolar için modelleme çalışmaları yapılmıştır. Modelleme çalışmaları sonuçlan SKD teknolojisinin kirleticilerin yer seviyesi konsantrasyonlarının düşürülmesinde etkili olduğunu göstermiştir. Ancak, ortak etkilerin azaltılabilmesi için AEATS'ye FGD ünitesinin eklenmesi gerekmektedir. SKD uygulamasına sahip olacak AECTP için yapılan simulasyonlar ise bu santralın bölgesel hava kalitesine yapacağı etkilerin kabul edilebilir sınırlar içinde olacağmı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCHARGE OF POWER PLANT STACK GASES TROUGH COOLING TOWERS: A CASE STUDY FOR AFŞİN-ELBİSTAN SERIES O?UZ, Öznur M. S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gürdal TUNCEL Co-Supervisor: Prof. Dr. Coşkun YURTERİ September 1999, 111 pages Turkish Electricity Generation and Transmission Corporation (TEAS) has been operating a 4x340 MW capacity thermal power plant (AEATPP) in the Kahramanmaraş Province, in order to utilize the huge regional lignite reserves. TEAS plans to construct Afşin Elbistan B Thermal Power Plant (AEBTPP) in the immediate vicinity of the AEATPP with an installed capacity of 4x350 MW. The AECTPP is also expected to be constructed in the region in the next decade. The AEATPP has already deteriorated the regional air quality, therefore, the AEBTPP is planned to be installed with the best available control technologies. However, due to the adverse cumulative impacts of the plants, an additional 111innovative technology, the so-called cooling tower discharge (CTD) technology, has been considered for the AEBTPP. The purpose of this study is to evaluate the air quality impacts of the CTD application in the AEBTPP. With this intention, mathematical modeling studies are carried out with the well-known“Industrial Source Complex, Short-Term”(ISCST2) dispersion model and the S/P cooling tower plume model, under various scenario conditions. Results of the modeling studies revealed that the CTD technology is effective in reducing the ground level concentrations (GLC) of pollutants. However, addition of an FGD unit to AEATPP must be considered to reduce the cumulative impacts. Additional simulations for the AECTPP having a CTD application revealed that contribution of this plant to the regional air quality would be within the acceptable limits.