KÖPEKLERDE GÖRÜLEN DIŞ KULAK YOLU HASTALIKLARININ ETİYOLOJİ, KLİNİK GÖRÜNÜMÜ VE SAĞALTIM SEÇENEKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Evaluation of etiology, clical appearance and treatment options of external ear canal diseases seen in dogs
  1. Tez No: 827081
  2. Yazar: İSMET MELİH DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME YAYGINGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kulak hastalıkları, köpek, tedavi, Ear diseases, dog, treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada 2020-2022 yılları içerisinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine muayene ve tedavi amacıyla getirilen köpeklerde görülen dış kulak yolu hastalıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalini kliniğimize başını sallama, başını eğme, kulağını kaşıma, kulak akıntısı, kulakta kötü koku, şişlik ve ağrı gibi şikâyetleri ile getirilen farklı ırk, yaş ve cinsiyette sahip toplam 70 (n=70) köpek oluşturdu. Otitis eksterna tanısı konan 30 köpekten svap örneği alındı. Bulgular: Kliniğimize gelen köpeklerde görülen dış kulak yolu hastalıklarının görülme oranı %4,07 olarak bulundu. Köpeklerde dış kulak yolu hastalıkları en fazla sonbahar ayında ve 4-7 yaş aralığındaki hayvanlarda görüldü. Dış kulak yolu hastalıkları içerisinde %77,4 oranında otitis eksterna, %17,14 oranında yabancı cisim ve %5,72 oranında kitle saplandı. Otitis eksterna olgularının en fazla bakteriyel kaynaklı olduğu ve bakteri türleri içerisinde en fazla Corynebacterium spp. ve Koagulaz negatif staphylococcus yer aldığı belirlendi. En duyarlı antibiyotiklerin Gentamisin ve Siprofloksasin, en dirençli antibiyotiklerin ise Penisilin ve Linkomisin Spektinomisin olduğu bulundu. Sonuç: Köpeklerde dış kulak yolu hastalıkları içerisinde ne fazla otitis eksterna görüldüğü, otitis eksterna nedeninin bakteriyel kökenli olduğu ve ilk tercih edilecek antibiyotikler içerisinde gentamisin ve siprofloksasin olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the investigation of the external ear canal diseases seen in dogs brought to Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine for examination and treatment was aimed in dogs between 2020 and 2022. Materials and Methods: The study material consisted of a total of 70 (n=70) dogs of different breeds, ages and genders brought to our clinic with complaints such as nodding, tilting their heads, scratching their ears, ear discharge, bad smell, swelling and pain in the ear. Svap samples were taken from 30 dogs diagnosed with otitis externa. Results: The incidence of external ear canal diseases in dogs coming to our clinic was found to be 4.07%. It has been determined that external ear canal diseases in dogs are seen most frequently in autumn, and in animals between the ages of 4 to 7 most frequently. It consisted of patients with otitis externa at a rate of 77.4%, a foreign body at a rate of 17.14% and a mass at a rate of 5.72%. The main cause of otitis externa cases is bacteria. The most com-mon bacterial species are Corynebacterium sp. and Coagulase negative staphylococcus. The most sensitive antibiotic were Gentamicin and Ciprofloxacin, however, the most resistant antibiotics were found to be Penicilline and Lincomycin Spectinomycin. Conclusion: It was concluded that among the external ear canal diseases in dogs, how many of them are otitis externa, the cause of otitis externa is bacterial and the first choice among antibiotics is gentamicin and ciprofloxacin.