Coğrafya dersinde farklılaştırılmış öğretimin öğrencilerin akademik başarısına ve derse yönelik tutumuna etkisi
The effect of differentiated instruction ingeography lesson on studentsacademic successand attitudes to the lesson
- Tez No: 827237
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış Öğretim, Öğretim Yöntemi, Kademelendirilmiş Etkinlik, Coğrafya Öğretimi, Öğretim, Coğrafya, Differentiated Instruction, Teaching Method, Graduated Activity, Geography Teaching, Instruction, Geography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı; 9. sınıf coğrafya dersinde“Harita Bilgisi”konusu içinde yer alan“Haritayı oluşturan unsurlardan yararlanarak harita kullanır”,“Bilgileri haritalara aktarmada kullanılan yöntem ve teknikleri açıklar”ve“Haritalarda yer şekillerinin gösteriminde kullanılan yöntem ve teknikleri açıklar”kazanımlarının öğretilmesinde farklılaştırılmış öğretim yönteminin kullanılmasının, öğrencinin akademik başarısına ve derse olan tutumuna bir etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Söz konusu amaç çerçevesinde; Deney ve kontrol gruplarının ön test başarı puanları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır? Coğrafya dersinde farklılaştırılmış öğretim yönteminin kullanılmasının öğrencilerin akademik başarısına etkisi var mıdır? Coğrafya dersinde farklılaştırılmış öğretim yönteminin kullanılmasının öğrencilerin coğrafya dersine yönelik geliştirdikleri tutuma olumlu bir etkisi var mıdır? Zekâ türleri ile akademik başarı arasında anlamlı bir farklılık var mıdır? Öğrenme stilleri ile akademik başarı arasında anlamlı bir farklılık var mıdır? Sorularına cevap bulmak amacıyla, harita bilgisinin öğretimi hakkında öğrencilerin zekâ türlerine özgü ders içi ve ders dışı materyaller ile kademelendirilmiş etkinlikler araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Araştırma nicel araştırma içerisinde yer alan deneysel yönteminin yarı deneysel desenler modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrenciler deney ve kontrol gruplarına ayrılmış deney grubunda yer alan öğrencilere farklılaştırılmış öğretim kapsamında araştırmacı tarafından oluşturulan ders materyalleri yardımıyla ders işlenmiş kontrol grubunda yer alan öğrencilere ise farklılaştırılmış öğretim yöntemi uygulanmamıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim döneminde Sivas ilinde eğitim gören ortaöğretim 9. sınıf seviyesindeki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise çalışmanın daha kolay yürütülebilmesi amacıyla araştırmacının görev yaptığı okul ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada yer alan verileri toplamak amacıyla dört ayrı ölçek kullanılmıştır. Öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek için Gencel (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan Kolb' un Öğrenme Stilleri Envanteri III, öğrencilerin zekâ türlerini tespit edebilmek amacıyla Howerd Gardner tarafından geliştirilen ve Türkçe' ye Özden (1997) tarafından uyarlanan çoklu zekâ envanteri kullanılmıştır. Öğrencilerin coğrafya dersine yönelik tutumlarını belirleyebilmek amacıyla (Demir ve Koç, 2013) tarafından geliştirilen Coğrafya Dersi Tutum Ölçeği kullanılırken, öğrencilerin başarılarının tespit edilebilmesi amacıyla (Koç ve Demir, 2014) tarafından geliştirilen harita okur yazarlık ölçeği ise başarı testi olarak kullanılmıştır. İlgili araştırmacılardan ölçek kullanım izinleri alınmıştır. Nicel yöntem ile toplanan verilerin çözümlenmesinde SSPS 25.00 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini tespit etmek için Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Bağımsız grupların başarı puanları ve coğrafya dersine yönelik tutumlarına ilişkin farklılıkların tespit edilmesinde, bağımsız örneklem grupları için 't' testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen analiz sonuçlarına göre; eğitim öncesi deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığın (p:0,284>0,05) olmadığı tespit edilmiştir. Eğitim sonrası, deney grubu ile kontrol grubunun akademik puanları arasında deney grubunun lehine (-X:10,66) istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Farklılaştırılmış öğretim ile verilen eğitimin gruplar arasında öğrencilerin coğrafya dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılığa neden olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda zekâ türü ve akademik başarı arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılamadığı gibi öğrenme stili ile akademik başarı arasında da anlamlı bir farklılığa rastlanılamamıştır. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak; farklılaştırılmış öğretimin harita bilgisi konusu içinde yer alan“Haritayı oluşturan unsurlardan yararlanarak harita kullanır”,“Bilgileri haritalara aktarmada kullanılan yöntem ve teknikleri açıklar”ve“Haritalarda yer şekillerinin gösteriminde kullanılan yöntem ve teknikleri açıklar”kazanımlarında kullanılabileceği ve bu yöntemin coğrafya dersinin diğer konu ve kazanımlarına entegre edilebileceği araştırmacı tarafından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate whether the use of differentiated instruction in the teaching of map skills, as part of the“Map Knowledge”topic in 9th-grade geography, has any impact on students' academic achievement and attitudes towards the subject. The following research questions were formulated within the scope of this aim: Does the use of differentiated instruction in geography class have an impact on students' academic achievement? Does the use of differentiated instruction in geography class have a positive effect on students' attitudes towards the subject? Is there a significant difference in academic achievement among different types of intelligences? Is there a significant difference in academic achievement based on learning styles? To answer these questions, the researcher developed differentiated instructional materials, both in-class and out-of-class activities, specifically tailored to students' intelligence types, to teach map skills. The research employed a semi-experimental design within the framework of quantitative research methodology. Students were divided into experimental and control groups. The experimental group received instruction based on differentiated teaching using the materials prepared by the researcher, while the control group did not receive differentiated instruction. The population of the study consisted of 9th-grade students attending secondary education in Sivas province during the 2022-2023 academic year. The sample of the study was limited to the school where the researcher worked to facilitate the research process. Four different scales were used to collect data for the study. Kolb's Learning Styles Inventory III, adapted into Turkish by Gencel (2006), was used to determine students' learning styles. The Multiple Intelligences Inventory, developed by Howard Gardner and adapted into Turkish by Özden (1997), was used to identify students' intelligence types. The Geography Attitude Scale, developed by Demir and Koç (2013), was used to determine students' attitudes towards geography class. The Map Literacy Scale, developed by Koç and Demir (2014), was used as an achievement test. Permissions to use these scales were obtained from the respective researchers. IBM SPSS Statistics 25.00 software package was used to analyse the collected quantitative data. The Kolmogorov-Smirnov test was applied to determine whether the obtained data showed a normal distribution. Independent sample t-tests were used to detect differences in achievement scores and attitudes towards geography class between the independent groups. According to the analysis results of the research, it was found that there was no significant difference (p: 0.284> 0.05) between the pre-test scores of the experimental and control groups. After the instruction, a statistically significant difference was found in favour of the experimental group (mean: 10.66) regarding academic scores when compared to the control group. It was determined that differentiated instruction did not cause a significant difference in students' attitudes towards geography class. The study did not find a significant difference between intelligence types and academic achievement, as well as between learning styles and academic achievement. Based on the obtained results, it is recommended by the researcher that differentiated instruction can be utilized in teaching the achievements related to the elements of maps, the methods and techniques used to transfer information to maps, and the methods and techniques used in representing landforms on maps within the scope of map knowledge. Furthermore, it is suggested that this method can be integrated into other topics and achievements of geography class.