Yenidoğan yoğun bakım hemşirelerine total parenteral beslenmeye ilişkin verilen eğitimin etkisi
The effect of tranining on total parenteral nutrition given to newborn i̇ntensive care nurses
- Tez No: 827236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Total Parenteral Beslenme, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Yenidoğan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yenidoğan yoğun bakım (NICU) ünitelerinde total parenteral beslenme (TPN) oldukça kullanılan bir tedavi yöntemi olması, YYB hemşirelerinin sorumluluğunu daha fazla arttırmaktadır. Hemşirelerin hayat kurtarıcı bir beslenme yöntemi olması sebebi ile total parenteral beslenmeye ilişkin bilgilerini klinikte uygulayabilmeleri önemlidir. Araştırma, total parenteral beslenmeye yönelik Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşirelerin verilen eğitimin etkisini incelemek amacı ile yarı deneysel tipte, 1 Şubat – 3 Mayıs 2021 tarihlerinde, Adana – Türkiye'de yapıldı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi yenidoğan yoğun bakım 1 ve yenidoğan yoğun bakım 2 ünitelerinde çalışan 40 hemşirenin gönüllü katılımıyla uygulanan araştırmada; hemşirelerin sosyodemoğrafik verileri ve TPN ile ilgili bilgi formuyla TPN amacı, endikasyonları, komplikasyonları, uygulama öncesi, uygulama sırası ve sonrasında yapılacaklar, yüz yüze ön test (ÖT) ve son test (ST) şeklinde uygulandı. Hazırlanan eğitim TPN endikasyonları, komplikasyonları, uygulama basamakları, hemşirenin sorumlulukları konularında 30 dakika power point sunumuyla yüz yüze olarak, interaktif şekilde verildi. Hemşirelerin ön test/son test bilgi puanları (ÖTBP/STBP) açısından, ST lehine istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildi (Z=5.397, p=0.00). Araştırma sonucunda, 'hemşirelere verilen total parenteral beslenme eğitiminin bilgi puanı açısından etkisi vardır' H1 hipotezi kabul edildi. Hemşirelere verilen eğitimin olumlu etkisi, hizmet içi eğitimlerin yapılmasının önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The fact that total parenteral nutrition is a widely used treatment method in neonatal intensive care units (NICU) increases the responsibility of newborn intensive care nurses. It is important for nurses to apply their knowledge of total parenteral nutrition in the clinic, as it is a life-saving nutrition method. The quasi-experimental study was conducted in Adana-Turkey, between February 1 and May 3, 2021 to examine the effect of training given to Newborn Intensive Care Nurses on total parenteral nutrition. The socio-demographic data of the nurses and an information form about TPN were used in the study, which was applied with the voluntary participation of 40 nurses working in the neonatal intensive care 1 and neonatal intensive care 2 units of Çukurova University Medical Faculty Balcalı Hospital. The research was applied as face-to-face pre-test (ET) and post-test (ST) by explaining the purpose, indications, complications, and what to do before, during and after the application of TPN. The prepared training was given interactively with a 30-minute power point presentation on TPN indications, complications, application steps, and nurses' responsibilities.