Selection of subgrade modulus compatible with displacements obtained from elastic continuum solution for semi-rigid mat foundations
Yarı rijit radye temeller için sürekli ortam modeliyle uyumlu yatak katsayılarının belirlenmesi
- Tez No: 82738
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YENER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastic foundation, Winkler model, modulus of subgrade reaction, plates on elastic foundations, mat foundations. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz YARI RÜİT RADYE TEMMELLER İÇİN ELASTİK SÜREKLİ ORTAM MODELİYLE UYUMLU YATAK KATSAYILARININ BELİRLENMESİ Özyazıcıoğlu, Mehmet Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yener ÖZKAN Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ergin ÇmPITIOĞLU (anısına) Eylül 1999, 103 sayfa Elastik zemine oturan plakların analizi inşaat mühendisliğinde sıkça rastlanan bir problemi oluşturmaktadır. Bu problem genellikle zemini birbirinden bağımsız yaylar olarak kabul eden Winkler modeliyle çözülmektedir. Bu yaylar zemin mekaniğinde tanımlanan yatak katsayılarına karşılık gelirler. Winkler modeli zeminin sürekli yapısmı göz ardı etmesi nedeniyle, uniform yüklemeye maruz bir plakta uniform deplasman öngörmekte ve dolayısıyla kesit tesirlerini sıfır olarak vermektedir. Bu durum plak altındaki her noktada aynı yatak sayısının kullanılmasından ileri gelmektedir. Bu çalışmada, yatak katsayısının plak altındaki konumla değişimi parametrik bir çalışma ile incelenmiş ve yatakkatsayısını pozisyona ve davranışı belirleyen zemin derinliği ve plağın şekli gibi parametrelere bağlayan bir ifade önerilmiştir. Önerilen yöntemle yapılan analiz sonuçlan üç boyutlu sonlu elemen analizlerinden elde edilen değerlerle karşılaştırılmış ve iyi bir uyum varolduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Elastik zemin, Winkler modeli, yatak katsayısı, elastik zemine oturan plaklar, radye temeller. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELECTION OF SUBGRADE MODULUS COMPATIBLE WITH DISPLACEMENTS OBTAINED FROM ELASTIC CONTINUUM SOLUTION FOR SEMI-RIGID MAT FOUNDATIONS Özyazıcıoğlu, Mehmet MS., Department of Civil Engineering Supervisor Prof. Dr. Yener ÖZKAN Co-Supervisor: Prof. Dr. Ergin ÇITIPITIO?LU (in memoriam) September 1999, 103 pages Analysis of plates on elastic foundations is a very common technical problem in civil engineering. The problem is generally solved by the simplified Winkler model which assumes that the plate is supported by discrete springs smeared under the plate. The spring constants correspond to the modulus of subgrade reaction in soil mechanics. The Winkler model disregards the continuity in the soil and the basic disadvantage of this assumption is that the plate makes uniform settlement under uniform loads leading to zero bending moments in the plate. This draw back is due to using a constant value of subgrade modulus throughout under the plate. In this study, by a parametric 111study a formula is developed which relates subgrade modulus to geometric coordinates under the plate as well as to parameters such as the aspect ratio of the palate, and the foundation depth. The results of the analyses by using the new model are compared with three dimensional finite element analysis and good agreement have been observed.