Experimental investigation on unward forced convection in vertical pipes with constant surface temperature
- Tez No: 82739
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Turbulent Mixed Convection, Buoyancy Effects, Internal Flow IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz DİKEY BORULARDA YUKARI DOĞRU ZORLANMIŞ AKIŞIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ-SABİT DUVAR SICAKLIĞI SINDI KOŞULUNDA ÖZYURT, Ercüment Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY August 1999, 80 sayfa Bu çalışma dikey borularda zorlanmış konveksiyonun sabit duvar sıcaklığı sınır koşulunda deneysel olarak incelenmesidir. Deneysel veriler, her bir ayrı çalışma için suyun debisinin ve/veya buhar basıncının (dolayısıyla yüzey sıcaklığının) değiştirilmesiyle elde edildi. Sabit yüzey sıcaklığı sınır koşulunu sağlamak için buhar kullanıldı. Isıl gelişimi devam eden bölgenin uzunluğu test borusunun uzunluğu ile karşılaştınlabilir bir uzunlukta olduğu için ortalama ısı transfer katsayısı ikiye ayrıldı Al-Arabi tararından önerilen eşilişki kullanılarak yapılan bu işlem ısıl gelişimi devam eden ve ısıl gelişimi tamamlanmış deney verilerini ayırt etmek için kullanıldı ve yalnızca ısıl gelişimi tamamlamış kısım dikkate alındı. Deneylerde Reynolds sayısı 6500-44000 aralığında değişti. Isı geçişindeki bozulma eğilimi Gr, Re, Pr, Nu boyutsuz parametrelere indirgenerek deneysel bir eşilişki çıkarıldı.Yukarı doğru akış olan ısıtılmış dikey boruda yerçekimsel etkiyi incelemek için dört ayrı parametre kullanıldı. Deneysel verileri kullanarak Nusselt sayısının bu parametrelerle değişiminin grafiği çizildi ve her biri için ilgili korelasyonlar elde Re2 karşılaştırmak için seçildi. edildi. - j- parametresi daha önce yapılan deneylerde elde edilen korelasyonla Anahtar Kelimeler Türbülanslı Karışık Konveksiyon, Yerçekimsel Etki, İç Akış vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON UPWARD FORCED CONVECTION IN VERTICAL PIPES WITH CONSTANT SURFACE TEMPERATURE ÖZYURT, Ercüment M. S. Department of Mechanical Engineering Supervisor. Prof. Dr. Rüknettin OSKAY August 1999, 80 pages This work is an experimental investigation on turbulent forced convection in a vertical pipe with constant wall temperature boundary condition. The experimental data for number of runs was obtained by changing the water mass flow rate and/or steam pressure. Condensing steam was used to facilitate the application of constant wall temperature boundary condition. Since the length of the thermally developing region was comparable to the length of the test tube, the average heat transfer coefficients were divided into two parts and only the thermally developed part was taken into consideration. The correlation proposed by Al- Arabi was applied in order to make a clear distinction between the results for thermally developing flow and those for thermally developed flow. mReynolds numbers in the experiments varied in the range of 6500-44000. An equation describing the impairment trend in heat transfer was correlated in terms of the dimensionless parameters (Gr, Re, Pr, Nu). In this study, four buoyancy parameters were used in order to investigate the effect of the buoyancy in upward flow of water in a heated vertical pipe. By using the experimental data, the figures of Nusselt numbers versus buoyancy parameters were plotted and related correlations have been obtained. - j- was chosen in order Re to compare with the correlation obtained in the experiments previously performed.