Interpretations of place in Architecture
Mimarlıkta yer kavramının yorumlamaları
- Tez No: 82742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yer, Yorumlama, Modernizm, Romantizm, Endüstrileşme, Evrenselleşme, Kimlik. iv, Place, Interpretation, Modernism, Romanticism, Industrialization, Universalization, Identity. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz MİMARLIKTA YER KAVRAMININ YORUMLAMALARI Pasolar, Gonca Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel Aközer Eylül 1999, 88 sayfa Bu tez“yer”in mimarlıkla ilişkisi üstüne farklı yorumları incelemektedir. Çalışma mimarlık ve yer ilişkisini yer konusundaki farklı anlayışlar doğrultusunda kuran belli başlı tutumları araştırır. Modemizm ve romantizm arasındaki ana karşıtlık endüstrileşmeyle ilişkisi açısından incelenmektedir. Endüstri sonrası dönem, yer duygusunun ortadan kalkması ve kimliksizleşme sorunlarını ele alan eleştirilerle ve çağdaş mimarlıkla yerin değerleri arasındaki bağı kurmaya çalışan yeni anlam arayışlarıyla incelenmektedir. Modern ve romantik yaklaşımların karakterleri dönemlerinin önemli mimari eserleri sayılan örnekler aracılığıyla anlaşılmaya çalışılmaktadır. Son olarak ise, yirminci yüzyılın sonunda ortaya çıkan ve yer kavrayışının tamamen değiştiğini öne süren yeni bir yorumlamaya değinilmektedir. Bu çalışmada, tarih, gelenek, kültür, topografya ve doğa yere ait değerler olarak göz önünde tutulmuştur ve farklı yaklaşımlar bu değerlere ilişkin yorumlarıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERPRETATIONS OF PLACE IN ARCHITECTURE Pasolar, Gonca M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer September 1999, 88 pages This thesis analyzes interpretations of place in its relation to architecture. It inquires into certain positions that construct the place and architecture relationship on the basis of diverse conceptions of the term. The main opposition between modernism and romanticism is studied along with the impacts of industrialization. The post-industrial era is examined in relation to the criticisms regarding the loss of place and lack of identity, and current approaches in architecture that try to establish ties with the values of place are analyzed as new demands for meaning. Basic characteristics of the modern and romantic interpretations of place are derived from significant architectural works of the related periods. Finally, a new interpretation at the end of the twentieth century is mentioned with its suggestion of a completely new conception of place. In the thesis, the values of place are considered to be history, tradition, culture, topography and nature, and different approaches are examined through their interpretations of these values.