Geri Dön

Bauhaus: Reconsideration within the framework of German idealism

Bauhaus: Alman idealizmi çerçevesinde yeniden incelenmesi

  1. Tez No: 82741
  2. Yazar: ÇELEN PAŞALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İdealizm karşı özdekçilik, Alman İdealizmi, Temel Tasarım, Toplumsal Ürün olarak Tasarım, Patron-Çırak, Yaratıcılık, Soyut Tasarım VI, Idealism versus Materialism, German Idealism, Basic Design, Design as Social Product, Master-Apprentice, Creativity, Abstract Design IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 123

Özet

öz BAUHAUS: ALMAN İDEALİZMİ ÇERÇEVESİNDE YENİDEN İNCELENMESİ Paşalar, Çelen Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay Haziran 1999, 123 sayfa Bauhaus kendine özgü yeni tasarım ideolojileri ve buna bağlı olarak ortaya koyduğu yeni tasarımcı eğitim sistemiyle yirminci yüzyıl mimarlık ve sanat akımları arasında en önemli ve etkili olanıdır. Sanayileşmenin getirdiği olanaklar ile bu modern sanat ve mimarlık okulu toplumun değişen ihtiyaçları doğrultusunda tasarım anlayışım geliştirmiştir. Tüm bunlar gerçekleşirken, dönemin modern sanat ve mimarlık fikirleri hem teoride hem de pratikte maksimum derecede uygulanmaya çalışılmıştır. Tüm bu çalışma boyunca okulun çeşitli yanlan detaylı bir şekilde incelenmeye çalışılmış ve bunun sonucunda açıkça görülmüştür ki Bauhaus diğer çağdaş sanat ve mimarlık akımlarından farklı bir karaktere sahiptir. Bauhaus' un tasarım alanında ortaya koyduğu yaklaşımlarla, toplumla olan bağlantısını ve profesyonel eğitim sistemini de göz önünde tutarak, orjinal ve tek olduğu görülmüştür. Bunun nedeni ise Alman toplumunun felsefeye dayalı ideolojilerini oluşturan Alman İdealizminde aranmıştır. Bauhaus'un dönemin getirdiği olanaklar sonucunda sanayileşmiş bir toplumun ürünü olarak ortaya çıktığım kabul etmek, bu okulun esas amacınım gözardı etmek olur. Bu nedenle bu çalışma, usu nesneye göre daha ön planda tutan Kant, Fichte ve Hegel gibi düşünürlerin yaklaşımları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunun yanında Hegel'in diyalektik sisteminde toplumun ve bireyin oluşmasında usun, tinin ve zihnin nesneye göre daha önemli rol oynadığı vurgulanmıştır. Bu üç unsurdandolayı meydana gelen çelişmeler ve zıtlıklar toplumun gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Sonuç olarak Bauhaus yirminci yüzyıl sanat ve mimarlık alanlarındaki tasarım ideolojileri üzerinde çok etkili olmuştur. Tasarımda soyutlama yani temel tasarım, kamu yararına olan idealler, yaratıcılık ve bireysellik üzerine oluşturulan okul strüktürüne adapte edilmiştir. Çeşitli ölçeklerde tasarım konusuyla ilgilenen kişilerin bu okulun ortaya çıkışım, gelişmesini ve sonunu sadece sanayileşmiş bir toplumun ürünü olarak değil, ideolojik açıdan Alman idealizminin bir uzantısı olarak ele almaları gerekmektedir.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT BAUHAUS: RECONSIDERATION WITHIN THE FRAMEWORK OF GERMAN IDEALISM Paşalar, Çelen Master of Science, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay June 1999, 123 pages The Bauhaus is considered to be one of the most influential movements of the twentieth century art and architecture that introduced new design ideologies and a novel pedagogical system of training designers. The school contributed to the evolution of design skills in the creation of products for the changing needs of the society by using the opportunities introduced by the process of industrialization. While realizing all these as a modern school of design, members of the Bauhaus tried to make as much use of the ideas and practice of modern art and architecture as possible. Throughout the study, many facets of the school were scrutinized and it was clearly seen that the Bauhaus had a different character than other contemporary movements in art and architecture. What made Bauhaus unique in its approach to design issues, their bond with the society and training system of professionals, was searched in the philosophical background of the German nation, the ideologies of which heavily depended on what is called the German Idealism. Categorising the Bauhaus as simply one of the modern movements that are the outcome of the age of reason and the industrial society fails in explaining its substance. m IsMMiSliiîSii;!..' ^-SaİMMÜIM^MThat is why the study elaborated on the philosophical approaches of Kant, Fichte and Hegel, who put 'idea' in front of 'matter'. Furthermore, Hegel's dialectics emphasised the leading role of the idea, the spirit, the mind, as the elements that built the society and the individual, rather than matter, and that contradictions and oppositions originating from such elements were the main driving forces of social progress. As a conclusion, the Bauhaus had immense influence on design ideologies of twentieth century art and architecture. Abstraction in design, that is basic design, might also be attributed to the structure of the school that was established on ideals, creativity and individualism for the sake of public. Those dealing with design issues of any scale have to comprehend the genesis, maturation and termination of this school not simply as an outcome of the industrial society, but ideologically an extension of German Idealism.

Benzer Tezler

  1. Criticality of the embodied mind within spatial experiences

    Bedenleşen zihnin mekansal deneyimler yoluyla eleştirelliği

    BİLGE CAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATMA ERKÖK

  2. Bauhaus ekolünün günümüz Türkiye'sindeki seramik eğitimine, endüstriyel seramik sanatçılarına ve tasarımına etkisi

    The effect of Bauhaus school on ceramic education, industrial ceramic artists and design in today's Turkey

    AYBÜKE AYDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Güzel SanatlarAkdeniz Üniversitesi

    Seramik Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER GÜNER

  3. Bauhaus'un sahne tasarımına etkileri

    The impacts of Bauhaus on stage design

    SİBEL ALPAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Eğitim ve ÖğretimDokuz Eylül Üniversitesi

    Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı

    Y.DOÇ.DR. DENİZ MUTLU

  4. A semiotic approach through costume design in the Triadic ballet of Bauhaus stage

    Bauhaus tiyatrosu 'Triadic ballet' gösterisinin kostümlerine semiyotik bir yaklaşım

    DAMLA TAYMAZ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Güzel Sanatlarİzmir Ekonomi Üniversitesi

    Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. DUYGU EBRU ÖNGEN CORSİNİ

  5. Bauhaus tasarımının endüstri tasarımına etkisi ve buna dayalı cam tasarımları

    Bauhaus influences on industrial design and glass design based on its principals

    MEHMET GÜÇLÜ POLAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Güzel SanatlarAnadolu Üniversitesi

    Cam Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM KULA