Bauhaus: Reconsideration within the framework of German idealism
Bauhaus: Alman idealizmi çerçevesinde yeniden incelenmesi
- Tez No: 82741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İdealizm karşı özdekçilik, Alman İdealizmi, Temel Tasarım, Toplumsal Ürün olarak Tasarım, Patron-Çırak, Yaratıcılık, Soyut Tasarım VI, Idealism versus Materialism, German Idealism, Basic Design, Design as Social Product, Master-Apprentice, Creativity, Abstract Design IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz BAUHAUS: ALMAN İDEALİZMİ ÇERÇEVESİNDE YENİDEN İNCELENMESİ Paşalar, Çelen Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay Haziran 1999, 123 sayfa Bauhaus kendine özgü yeni tasarım ideolojileri ve buna bağlı olarak ortaya koyduğu yeni tasarımcı eğitim sistemiyle yirminci yüzyıl mimarlık ve sanat akımları arasında en önemli ve etkili olanıdır. Sanayileşmenin getirdiği olanaklar ile bu modern sanat ve mimarlık okulu toplumun değişen ihtiyaçları doğrultusunda tasarım anlayışım geliştirmiştir. Tüm bunlar gerçekleşirken, dönemin modern sanat ve mimarlık fikirleri hem teoride hem de pratikte maksimum derecede uygulanmaya çalışılmıştır. Tüm bu çalışma boyunca okulun çeşitli yanlan detaylı bir şekilde incelenmeye çalışılmış ve bunun sonucunda açıkça görülmüştür ki Bauhaus diğer çağdaş sanat ve mimarlık akımlarından farklı bir karaktere sahiptir. Bauhaus' un tasarım alanında ortaya koyduğu yaklaşımlarla, toplumla olan bağlantısını ve profesyonel eğitim sistemini de göz önünde tutarak, orjinal ve tek olduğu görülmüştür. Bunun nedeni ise Alman toplumunun felsefeye dayalı ideolojilerini oluşturan Alman İdealizminde aranmıştır. Bauhaus'un dönemin getirdiği olanaklar sonucunda sanayileşmiş bir toplumun ürünü olarak ortaya çıktığım kabul etmek, bu okulun esas amacınım gözardı etmek olur. Bu nedenle bu çalışma, usu nesneye göre daha ön planda tutan Kant, Fichte ve Hegel gibi düşünürlerin yaklaşımları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunun yanında Hegel'in diyalektik sisteminde toplumun ve bireyin oluşmasında usun, tinin ve zihnin nesneye göre daha önemli rol oynadığı vurgulanmıştır. Bu üç unsurdandolayı meydana gelen çelişmeler ve zıtlıklar toplumun gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Sonuç olarak Bauhaus yirminci yüzyıl sanat ve mimarlık alanlarındaki tasarım ideolojileri üzerinde çok etkili olmuştur. Tasarımda soyutlama yani temel tasarım, kamu yararına olan idealler, yaratıcılık ve bireysellik üzerine oluşturulan okul strüktürüne adapte edilmiştir. Çeşitli ölçeklerde tasarım konusuyla ilgilenen kişilerin bu okulun ortaya çıkışım, gelişmesini ve sonunu sadece sanayileşmiş bir toplumun ürünü olarak değil, ideolojik açıdan Alman idealizminin bir uzantısı olarak ele almaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BAUHAUS: RECONSIDERATION WITHIN THE FRAMEWORK OF GERMAN IDEALISM Paşalar, Çelen Master of Science, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay June 1999, 123 pages The Bauhaus is considered to be one of the most influential movements of the twentieth century art and architecture that introduced new design ideologies and a novel pedagogical system of training designers. The school contributed to the evolution of design skills in the creation of products for the changing needs of the society by using the opportunities introduced by the process of industrialization. While realizing all these as a modern school of design, members of the Bauhaus tried to make as much use of the ideas and practice of modern art and architecture as possible. Throughout the study, many facets of the school were scrutinized and it was clearly seen that the Bauhaus had a different character than other contemporary movements in art and architecture. What made Bauhaus unique in its approach to design issues, their bond with the society and training system of professionals, was searched in the philosophical background of the German nation, the ideologies of which heavily depended on what is called the German Idealism. Categorising the Bauhaus as simply one of the modern movements that are the outcome of the age of reason and the industrial society fails in explaining its substance. m IsMMiSliiîSii;!..' ^-SaİMMÜIM^MThat is why the study elaborated on the philosophical approaches of Kant, Fichte and Hegel, who put 'idea' in front of 'matter'. Furthermore, Hegel's dialectics emphasised the leading role of the idea, the spirit, the mind, as the elements that built the society and the individual, rather than matter, and that contradictions and oppositions originating from such elements were the main driving forces of social progress. As a conclusion, the Bauhaus had immense influence on design ideologies of twentieth century art and architecture. Abstraction in design, that is basic design, might also be attributed to the structure of the school that was established on ideals, creativity and individualism for the sake of public. Those dealing with design issues of any scale have to comprehend the genesis, maturation and termination of this school not simply as an outcome of the industrial society, but ideologically an extension of German Idealism.