Genetic differentiation in Turkish broum trout (Salmo trutta L.) populations as revealed by protein polymoplusm
Türk kahverengi alabalık (Salmo trutta L.) toplumlarının genetik farklılıklarının protein işaretleri ile belirlenmesi
- Tez No: 82743
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türk kahverengi alabalık populasyonlan, Salmo trutta L, AAT, EST, LDH, MDH, MEP, GPI, PGM, SOD, Protein elektroforezi, Komşu birleştinne dendogramı, Turkish brown trout populations, Salmo trutta L, AAT, EST, LDH, MDH, MEP, GPI, PGM, SOD, Protein electrophoresis, neighbour joining dendogram
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
10 enzim sisteminin (AAT, CK, EST,LDH, MDH, MEP, GPI, PGM, SOD ve TF) 21 lokusu çalışılarak Alakır, Gödene (Alakır-3), Eşen, Abant, Mudurnu, Sümer, Karadeniz, ve Fırtına isimlerindeki 8 Türk kahverengi alabalık {Salmo trutta L.) populasyonunun genetik yapılan, nişasta jel elektroforezi ve selüloz asetat kağıdı elektroforezi ile belirlenmiştir. Oniki lokusun polimorfik ve LDH-B2 ve SOD-1 lokuslannın toplumlara özgü aileleri olduğu gözlenmiştir. Alakır, Gödene (Alakır-3) ve Eşen populasyonlarmda yüksek düzeyde (0.1006) beklenen heterozigotluk görülmektedir ve en yüksek düzeyde polimorfik lokus yüzdesi Karadeniz (42.86) ve Sümer (38.10) populasyonlarmda gözlenmiştir. Her populasyon için etkin allel sayısı 1.1149 ile 1.2125 arasında değişmektedir. Fıs, Frr ve Fst için ortalama değerler sırasıyla 0.3715, 0.4770 ve 0.2549 olarak bulunmuştur. Bazı Avrupa ülkelerinin sonuçlan ile bu çalışmanın sonuçlan birleştirilmiş, 8 lokus kullanılarak Nei'in genetik uzaklığına göre komşu birleştirme metoduyla dendogram oluşturulmuştur. Sonuçlar,Türk kahverengi alabalık populasyonlanmn Akdeniz ve Tuna filocoğrafik gruplanna benzediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Based on 21 loci of 10 enzyme systems (AAT, CK, EST, LDFLMDH,MEP, GPI, PGM, SOD and TF). genetic structures of 8 Turkish Brown Trout {Salmo trutta L.) populations, namely Alakir, Gödene (Alakir-3), Eşen, Abant, Mudurnu, Sümer, Blacksea and Fırtına were determined by starch gel and cellulose acetate paper electrophoresis. Twelve of the loci were polymorphic and there were population specific fixed alleles of LDH-B2 and SOD-1 loci. Alakir, Gödene (Alakir-3) and Eşen populations showed the highest level of expected heterozygosity (0.1006). The highest percentage of polymorphic loci were observed in Blacksea (42.86) and Sümer (38.10) populations. The mean number of effective alleles for each population was between 1.1149 and 1.2125. The mean values for Fk was 0.3715, for Frr it was 0.4770 and for Fst it was 0.2549.By combining the results belonging to some of the European countries and the result of the present study the neighbour joining dendogram based on Nei's genetic distance was constructed by using 8 loci. The results suggested that Turkish brown trout populations are close to Mediterranean and Danube phylogeographic groups.