Comparison of stability of two and three layers antifer armoured breakwaters
İki ve üç katmanlı antifer bloklarla inşa edilen dalgakıranların dengelerinin karşılaştırılması
- Tez No: 82744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koruma tabakası antifer olan dalgakıran, hasar, stabilite katsayısı, Hudson denklemi. vı, Antifer armoured breakwater, damage, stability coefficient, Hudson equation. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz İKİ VE ÜÇ KATMANLI ANTİFER BLOKLARLA İNŞA EDİLEN DALGAKIRANLARIN DENGELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI PULULAR, Orkun Yüksek Lisans : İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı : Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Yardımcı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Ayşen Ergin Nisan 1999, 62 Sayfa Bu çalışmanın amacı; koruma tabakası antifer bloklardan oluşan dalgakıranların stabilitesinin iki değişik dizim tekniğine göre karşılaştırılmasıdır. Koruma tabakası antifer bloklardan oluşan bir dalga kıranın gövdesini temsilen 1:31.08 ölçekli iki boyutlu bir model kurulmuştur. Deneyler, iki değişik eğimde (1:1.5, 1:2.0) ve iki farklı dizim tekniğiyle, 2-sıra ve 3-sıra dizim teknikleri olmak üzere, kırılmayan dalga koşulları altmda yapılmıştır. Deney setleri, prototip değerleri 2.15m.'den 5.0m.'ye dalga yüksekliği ve 5.85s.'den 8.71s.'ye artan dalga dönemleri ile beş deney olarak gerçekleştirilmiştir. Her deney bitiminde hasar tespiti yapılmış ve buna göre hasar eğrileri çizilmiştir. Karşılaştırmalar çizilen hasar eğrilerine göre yapılmıştır, %5'lik hasar oranı hasarsızlık olarak kabul edilmiş olup, Hudson denklemine göre stabilite katsayıları, Kd, hesaplanmış olup, bu değerler daha önce yapılmış çalışmalardabulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Dizim teknikleri ayrıca ekonomik açıdan da karşılaştırılmalardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF STABILITY OF TWO AND THREE LAYERS ANTIFER ARMOURED BREAKWATERS PULULAR, Orkun M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Co-Supervisor: Prof. Dr. Ayşen Ergin April 1999, 62 pages The aim of this study is to compare two placement techniques of the antifer units on the stability of the rubble mound breakwaters' armour layer. A two-dimensional model, representing the trunk section of a rubble mound breakwater armoured with antifer units is constructed with a model scale of 1:31.08. The experiments are performed for two different slopes of 1:1.5 and 1:2.0 with two different placement techniques, 2-layer and 3-layer placement techniques, under non-breaking wave conditions. Each set of experiments has five tests with ascending wave heights and wave periods in the range of 2. 1 5m. to 5.0m. and 5.85s. to 8.71s respectively in the prototype. After every test damage is observed and damage curves are drawn accordingly. The comparison is based on these damage curves. Taking 5% damage as no damage and using Hudson equation, stability coefficients, Kd, which are mcalculated and compared with the results of the previous studies. Placement techniques are also compared from the economical point of view.