A Novel transformation of epoxides to dienes by phosphorus pentoxide and cyclohexyl dimethyl amine
Epoksitlerin fosforpentaoksit ve siklohekzildimetil amin kullanılarak yeni bir yöntemle dienlere çevrilmesi
  1. Tez No: 82745
  2. Yazar: ÖMER REİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-dienler, epoksitler, dihidrasyon, çifte eliminasyon. iv, 3-dienes, epoxides, dehydration, double elimination. in
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz EPOKSİTLERİN FOSFORPENTAOKSİT VE SİKLOHEKZİLDİMETİL AMİN KULLANILARAK YENİ BİR YÖNTEMLE DİENLERE ÇEVRİLMESİ Reis, Ömer Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Balcı Kasım 1999, 104 sayfa 1,3-dienler yapısal olarak organik kimyada çok önemli yapı taşlandır. Dienler birçok biyolojik olarak aktif maddelerin yapısmda bulunurlar. Ayrıca, dienler kompleks moleküllerin sentezinde ara madde olarak bulunurlar. Epoksitlerden dien sentezlenmesi oldukça etkili ama zor bir yoldur. Bu strateji ile 1,3-dienler alkenlerin eşleniği olarak düşünülebilinir zira herhangi bir alkenin epoksite yükseltgenmes, mümkündür. Epoksitlerin fosforpentoksit ve siklohekzildimetil amin kullanılarak dienlere çevrilmesi iki değişik tepkime şartı altında ve değişik epoksitler ile denenmiş, basit siklik epoksitler 1,3-dien türevlerine çevrilmiştir. Ayrıca 5a,6a-epoksi kolesterol bu yöntemle 2,4,6-triene yapılı türevine çevrilmiştir. Tetrametildiamidöfosforik asit klorid ile 5a,6a-epoksi kolesterolün tepkimesi çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NOVEL TRANSFORMATION OF EPOXIDES TO DffiNES BY PHOSPHORUSPENTOXIDE AND CYCLOHEXYLDIMETHYL AMINE Reis, Ömer MS. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Balcı November 1999, 104 pages 1,3-dienes are very important structural units in organic chemistry. They can be found in many biological compounds. Also they serve as intermediates in the synthesis of complex molecules. Synthesis of 1,3-dienes from epoxides is very effective way but it is difficult to achieve. By this way; a 1,3-diene can be thought as the equivalent of the simple alkene since epoxidation of any alkene is possible. Conversion of epoxides to 1,3-dienes was studied by phosphorus pentoxide/ methylcyclohexyl amine in two different reaction conditions with different types of epoxides. Since cyclic epoxides were converted to corresponding 1,3-diene. Also, epoxide with quaternary carbon center was converted to 1,3-diene with C-C bond cleavage. Also, elimination of 5a,6a-epoxy cholesterol was converted to corresponding 2,4,6-triene structure. Also, the reaction of tetramethyldiamido- phosphane amid chloride with 5a,6a-epoxy cholesterol was examined.