Wing structural characteristics of a medium-range transport aircraft
Orta menzilli bir nakliye uçağının kanat yapısal özellikleri
  1. Tez No: 82758
  2. Yazar: MELİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Modelleme, Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Yöntemi, Dinamik Analiz, Statik Analiz iv, Solid modeling, 3-D FEM, Dynamic analysis, Static analysis m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz ORTA MENZİLLİ BİR NAKLİYE UÇAĞININ KANAT YAPISAL ÖZELLİKLERİ ŞAHİN, Melin Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yavuz YAMAN Eylül 1999, 99 sayfa Bu tezde, I-DEAS adlı sonlu elemanlar paket programı kullanılarak orta menzilli bir nakliye uçağının kanat yapısal özellikleri incelenmiştir. Kanadın üç boyutlu katı modeli oluşturulmuş ve daha sonra bir ve iki boyutlu sonlu elemanlar kullanılarak model üzerinde karışık bir ağ yaratılmıştır. Sınır koşullarının uygulanmasından sonra statik ve dinamik analizler yapılmış ve kanadın yakıtlı ve yakıtsız durumları için çözümler elde edilmiştir. Sonuçlar dinamik analiz için doğal frekanslar ve titreşim biçim şekilleri, statik analiz için yerdeğiştirmeler ve gerilmeler şeklinde verilmiştir. Bu sonuçlar daha sonra yakıtın etkisini bulmak ve kanadın davranışını araştırmak için de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WING STRUCTURAL CHARACTERISTICS OF A MEDIUM-RANGE TRANSPORT AIRCRAFT ŞAHİN, Melin M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yavuz YAMAN September 1999, 99 pages In this thesis, wing structural characteristics of a medium-range transport aircraft are investigated by using a finite element package called I-DEAS. The three dimensional solid model of the wing is constructed and thereafter by using one and two dimensional finite elements, a mixed mesh is generated on the model. After the application of the boundary conditions, the dynamic and static analyses are performed and the solutions for the wing are obtained for with and without fuel cases. The results are presented in terms of the natural frequencies and mode shapes for the dynamic analysis and the displacements and stresses for the static analysis. These results are further analyzed in order to find the effect of the fuel and to investigate the behavior of the wing.