Toplu tüketim işletmelerinde çalışan personelin COVİD-19 farkındalığı
COVİD-19 awareness of personnel working in mass consumption establishments
- Tez No: 827608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM BEYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı, Food Hygiene and Technology, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Anket, COVID-19, Farkındalık, Restorant, Awareness, COVID-19, Restaurant, Survey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Aralık 2019'un sonlarında Çin'in Wuhan şehrinde sebebi bilinmeyen bir çok pnömoni vakası bildirilmiş ve hızla tüm dünyaya yayılmıştır. SARS-CoV-2 etkeninin sebep olduğu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19 pandemisi olarak tanımlanan bu hastalık ticari ve sosyal hayatı derinden etkilemiştir. COVID-19 hastalığının yayılımını engellemek ve azaltmak için DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından tavsiye edilen ve ülkelerin kendi belirledikleri kurallar uygulamaya konulmuştur. Genel ve özel hijyen tedbirlerine ek olarak sosyal mesafe kuralları ve toplu bulunan ortamlarda maske kullanımı bir çok ülkede zorunlu tutulmuştur. Bu araştırmada COVID-19 tedbirlerine yönelik farkındalığı ölçmek amacıyla Aydın/Efeler ilçesinde bulunan lokanta ve restoranlarda çalışan 385 personele anket uygulanmıştır. Araştırma sonunda katılımcıların %91,2'si kişisel yaşamlarında hijyene dikkat ettiğini, %91,9'u ellerini yemeklerden önce/sonra yıkadığını, %87,3'ü ellerini eve döndükten sonra yıkadığını, %69,4'ü ellerini insanlarla temasa geçtikten sonra yıkadığını/dezenfekte ettiğini, %77,1'i ellerini göz, ağız, burun gibi organlardan uzak tutmaya dikkat ettiğini, %72,5'i bulunduğu ortamdaki yüzeylerin dezenfekte edilmiş olmasına dikkat ettiğini, %70'i iki kişi arasındaki mesafeye dikkat ettiğini, %80,3'ü öksüren ya da hapşıran herkesten 2 m uzak durmaya dikkat ettiğini, %76,1'i COVID-19'un bulaşmasını önlemek için insanların maske takması gerektiğini, %60,8'i maske kullanmayanlara cezai işlem uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Sonuç olarak katılımcıların maske ve mesafe konularında farkındalıklarının, hijyen konusunda olduğu kadar yüksek olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the end of December 2019, numerous cases of unknown pneumonia were reported in Wuhan, China, and rapidly spread worldwide. This disease, caused by the SARS-CoV-2 pathogen, was defined as the COVID-19 pandemic by the World Health Organization, deeply effected commercial and social life. To prevent and reduce the spread of COVID-19, recommendations from the WHO were implemented, and countries established their own rules accordingly. Besides general and personal hygiene measures, social distancing rules and mandatory mask-wearing in crowded places were enforced in many countries. In this research, a survey was conducted on 385 personnel working in restaurants and eateries in the Aydın/Efeler district to measure their awareness of COVID-19 precautions. The findings revealed that 91.2% of the participants pay attention to personal hygiene in their daily lives, 91.9% wash their hands before/after meals, 87.3% wash their hands after returning home, 69.4% wash their hands or use hand sanitizer after contact with others, 77.1% avoid touching their eyes, mouth, nose, etc., 72.5% pay attention to decontaminating surfaces in their surroundings, 70% maintain a distance between two individuals, 80.3% keep at least a 2-meter distance from anyone coughing or sneezing, 76.1% believe that people should wear masks to prevent the transmission of COVID-19, and 60.8% think that non-mask wearers should face penalties. In conclusion, it was observed that participants' awareness regarding masks and social distancing is not as high as their awareness of hygiene measures.