Collision avoidance in stattic and dynamic multiple AGV routing
Statik ve dinamik çoklu ORA rotalamasında çarpışmanın önlenmesi
- Tez No: 82761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik ORA Rotalama Problemi, Otomatik Rehberli Araçlar, Çarpışmayı Önleme, Çıkmaz Çözümü. IV, Dynamic AGV Routing Problem, Automated Guided Vehicles, Collision Avoidance, Deadlock Resolution. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz STATİK VE DİNAMİK ÇOKLU ORA ROTALAMASINDA ÇARPIŞMANIN ÖNLENMESİ ŞEN, ALPER AHMET Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nur Evin Özdemirel Eylül 1999, 108 sayfa Bu tezde, Otomatik Rehberli Araç (ORA) rotalama problemi için dinamik bir algoritma önerilmektedir. Algoritmada, özellikle çarpışmayı önleme ve çıkmaz çözümüne ağırlık verilmiştir. İşletimsel karmaşıklıklar ve çıkmazların çözülmesindeki zorluklar nedeniyle ORA rotalama için dinamik sistemler literatürde ancak kısıtlı ölçüde incelenmiştir. Dinamik bir yaklaşımın statiğe göre potansiyel üstünlüklerini incelemek amacıyla, literatürde yeralan CFSTP algoritması değiştirilerek dinamik algoritma ile kıyaslanmıştır. Çalışmada, simulasyon sonuçlarının analizleri ve çeşitli faktörlerin performans ölçütleri üzerindeki etkileri sunulmaktadır. Analiz, dinamik yaklaşımın statik yaklaşıma göre daha iyi sonuç verdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLLISION AVOIDANCE IN STATIC AND DYNAMIC MULTIPLE AGV ROUTING ŞEN, ALPER AHMET M. S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nur Evin ÖZDEMİREL September 1999, 108 pages In this thesis, we propose a dynamic algorithm for the multiple Automated Guided Vehicle (AGV) routing problem. Our algorithm emphasizes collision avoidance and deadlock resolution. Because of the operational complexities and difficulty of solving deadlocks, dynamic systems for AGV routing problem are analyzed in literature only to a certain extent. We wish to explore the potential advantages of using a dynamic approach over a static one. For this purpose, we use a modified version of the CFSTP (Conflict-Free- Shortest-Time-Path) algorithm proposed in literature for comparison with our dynamic algorithm. We present the analysis of our simulation results and discuss the effects of various factors on our performance measures. The results indicate that the dynamic approach is superior to the static approach.