Entomopatojen funguslar Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin (Sordariomycetes: Hypocreales) ve Isaria farinosa (Holmsk.) fries (Sordariomycetes: Hypocreales)' nın domates güvesi Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)' ya karşı endofitik etkileri
Endophytic effects of the entomopathogenic fungi Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin (Sordariomycetes: Hypocreales) and Isaria farinosa (Holmsk.) fries (Sordariomycetes: Hypocreales) against the tomato moth Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)
- Tez No: 827658
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Entomopathogenic fungi, tomato, Tuta absoluta, Beauveria bassiana, Isaria farinosa, biological control, endophytic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ENTOMOPATOJEN FUNGUSLAR Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin (Sordariomycetes: Hypocreales) ve Isaria farinosa (Holmsk.) Fries (Sordariomycetes: Hypocreales)' NIN DOMATES GÜVESİ Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)' YA KARŞI ENDOFİTİK ETKİLERİ Zeynep DİKER TAŞÇI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2023 Danışman: Prof. Dr. Murat MUŞTU ÖZET Bu çalışmada entomopatojen funguslardan Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin (Sordariomycetes:Hypocreales) ve Isaria farinosa (Holmsk.) Fries (Sordariomycetes: Hypocreales)'nın domates güvesi Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)'ya karşı etkileri ve endofit fungusların domateste kolonizasyonu araştırılmıştır. Haftalık olarak 4 hafta boyunca incelenen patates dekstroz agarlardan (PDA) B. bassiana'ya ait, yaprak püskürtme yönteminde en fazla kolonizasyon (100.00±0.00) elde edilmiştir. Aşılamadan 3 ay sonra yapraklardaki fungus kolonizasyonunda B. bassiana'nın, tohum daldırma yöntemindeki bitkilerde 56.00±4.99 olduğu belirlenmiştir. Aşılanmış bitkilerden beslenen ve bu bitkilere maruz kalan yumurta, larva, pupa ve erginde ölüm oranlarına bakıldığında en yüksek ölüm oranı B. bassiana, tohum daldırma (64±4.52) yönteminde olduğu tespit edilmiştir. En yüksek yumurta sayısı kontrol uygulamalarında 95.51 adet bulunurken, en düşük yumurta sayısı ise B.bassiana, tohum daldırma uygulaması yapılmış domates bitkilerinde 57.88 adet olarak tespit edilmiştir. En düşük ergin öncesi canlılık (%) oranı %59 ile B. bassiana iken en yüksek oran %88 olarak kontrolde olmuştur. Tuta absoluta' nın gelişme süresi B. bassiana ve I. farinosa uygulaması yapılmış domates bitkilerinde 29.59±0.33 ve 30.02±0.18 gün olarak tespit edilmiştir. Tuta absulota' nın en düşük yaşam çizelgesi parametreleri B. bassiana uygulanmış domateslerde gözlemlenmiştir; kalıtsal üreme yeteneği (r= 0.1149 ± 0.0046 gün-1) üreme gücü sınırı (λ= 1.1218 ± 0.0051 gün-1), net üreme gücü (R0= 57.88 ± 8.35 yumurta) ve ortalama döl süresi (T= 35.32 ± 0.48 gün). Anahtar Kelime: Entomopatojen fungus, domates, Tuta absoluta, Beauveria bassiana Isaria farinosa, biyolojik mücadele, endofitik fungus, kolonizasyon
Özet (Çeviri)
ENDOPHYTIC EFFECTS OF THE ENTOMOPATHOGENIC FUNGI Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin (Sordariomycetes: Hypocreales) AND Isaria farinosa (Holmsk.) Fries (Sordariomycetes: Hypocreales) AGAINST THE TOMATO MOTH Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) Zeynep DİKER TAŞÇI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, September 2023 Supervisor: Prof. Dr. Murat MUŞTU ABSTRACT In this study, the effects of the entomopathogenetic fungi Beauveria bassiana( Balsamo)Vuillemin (Sordariomycetes:Hypocreales) and Isaria farinosa (Holmsk.) Fries (Sordariomycetes:Hypocreales) against the tomato moth Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) and the colonization of endophyte fungi in tomato were investigated. Among the patato dextroz agars (PDA) examined weekly for 4 weeks, the highest colonization (100.00±0.00) of B. bassiana was obtained in the leaf spray method. In fungal colonization on leaves 3 months after inoculation, B. bassiana was found to be 56.00±4.99 in seed dipping method. When the mortality rates of eggs, lervae, pupae and adults fed from inoculated plants were examined, the highest mortality rate was found in B. bassiana, seed dipping method (64±4.52). The highest number of eggs was 95.51 in the control treatments, while the lowest number of eggs was 57.88 in tomato plants treated with B.bassiana, seed dip treatment. The lowest Pre-adult viability (%) rate was %59 in B. bassiana and the highest rate was %88 in the control. The development times of Tuta absoluta was 29.59± 0.33 and 30.02± 0.18 days in tomato plants treated with B. bassiana and I. farinosa. The lowest life table parameters of Tuta absulota were observed in tomatoes treated with B. bassiana: the intrinsic rate of increase (r= 0.1149 ± 0.0046 day-1) ,the finite rate of increase (λ= 1.1218 ± 0.0051 day-1), the net reproduction rate (R0= 57.88 ± 8.35 eggs) and mean generation time (T= 35.32 ± 0.48 days).