Endovasküler intrakranial anevrizma tedavilerinde akım çevirici stent ile stent + koil uygulamalarında doz farklılıkları hesaplanması
Calculation of dose differences in stent + coil applications with flow-converting stent in endovascular intracranial aneurysm treatments
  1. Tez No: 827679
  2. Yazar: TAHSİN KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLİM MURAT SAÇ, DOÇ. DR. CELAL ÇİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anevrizma stent, girişimsel anjiografi, radyasyon dozu, Aneurysm stent, interventiol angiography, radiation dose
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Girişimsel radyoloji alanında son yıllarda hızlı bir gelişme yaşanmış ve bu da yapılan girişimsel radyoloji işlemlerinin sayısında hızlı bir artışa neden olmuştur. Bununla birlikte, bu prosedürler sırasında hastalara ve operatörlere radyasyona maruz kalma konusunda artan bir endişe vardır. Rüptüre olmamış intrakraniyal anevrizmaların modern endovasküler tedavisi, tanısal referans seviyelerinin (DRL'ler) gözetilmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada; stent + koil, akım yönlendirici stentleme(FD) ve combine tetkikler için dozimetrik veriler araştırılmıştır. Çalışmamız, 2020 ve 2022 yılları arasında tedavi edilen sakküler anevrizmaların retrospektif tek merkezli çalışmasıdır. Dozimetrik analizle ilgili olarak, doz alanı ürünü (DAP) ve floroskopi süresi parametreleri endovasküler teknik, anevrizmanın yeri, anevrizmanın boyutu ve hasta yaşı değişkenleri için araştırılmıştır. Bu retrospektif tek merkezli çalışmanın amacı, aşağıdaki endovasküler prosedürler kullanılarak elektif anevrizma tedavisi uygulanan tesadüfi sakküler anevrizmalı hastalarda radyasyon dozu ve floroskopi süresinin değerlendirilmesidir: koil+stentleme, FD ve kombine teknikler. Bu farklı tedavi grupları arasındaki işlem süreleri ve radyasyon dozu farklılıklarının belirlenmesi ve istatistiksel olarak farklılıklarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmamızdaki hipotezimiz, mevcut akım yönlendirici stentlerin diğer konvansiyonel tedavilere göre tedavi sonuçlarındaki üstünlüğü dışında hastanın maruz kaldığı radyasyonun daha az olduğunu göstermektir. Bu durum radyasyonun etkilerini en aza indirecek bir yöntem olması açısından avantajlıdır.
Özet (Çeviri)
There has been a rapid development in the field of interventional radiology over recent years, and this has led to a rapid increase in the number of interventional radiology procedures being performed. There is, however, a growing concern regarding radiation exposure to the patients and the operators during these procedures. Modern endovascular treatment of unruptured intracranial aneurysms demands for observance of diagnostic reference levels (DRLs). In this study, Dosimetric data for stent + koil, flow-directing stenting (FD) and combined examinations were investigated. Our study is a retrospective single- center study of saccular aneurysms treated between 2020 and 2022. Regarding the dosimetric analysis, dose area product (DAP) and fluoroscopy time parameters were investigated for endovasculer technique, aneurysm location, aneurysm size, and patient age variables The aim of this retrospective single-centre study is the evaluation of radiation dose and fluoroscopy time in patients with an incidental saccular aneurysm, who underwent an elective aneurysm treatment using the following endovascular procedures: koiling+stenting, FD and combined techniques. It was aimed to determine the procedure times and radiation dose differences between these different treatment groups and to reveal their differences statistically. Our hypothesis in our study is to show that the exposure radiation by the patient is less, except for the superiority of current flow diverter stents in treatment outcomes compared to other conventional treatments. This situation is advantageous in terms of being a method to minimize the effects of radiation.