Çocuk hakları krizi: Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Uygulanması Analizi
Child rights crisis: Analysis of the United Nations Convention on the Rights of the Child and Its Implementation
  1. Tez No: 827698
  2. Yazar: DAMLA AYDAŞO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk hakları, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Child, child rights, United Nations Convention on the Rights of the Child, Committee on the Rights of the Child
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çocuk hakları belki de insan hakları alanında üzerinde en hassas durulması gereken başlıklardan birisidir. Çocuk, insan olmanın gereği en temel haklara sahipken pek çok aktör tarafından çocuğun hakkı her ne kadar dünyada resmi olarak Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kapsamında en fazla devlet tarafından tanınsa da en çok ihmal edilen ve en çok zarar gören gruplardan birisi olmaktadır. Uluslararası sistemde çocuğun hakkını korumak için tarihsel pek çok gelişmenin akabinde doğan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme akabinde çocuk hakları alanında beklenen değişimler yeteri kadar gerçekleşmemektedir. Çocuk hala kırılgan, hala ihmal edilen olmuştur. Ve dünya çocuk hakları kriziyle baş başadır. Bu çerçevede genel olarak pek çok başlıkta çocuk haklarının günümüzde geldiği nokta dünya genelinde incelenmiş ve gelişimin gerekliliği ve durumun aciliyeti gösterilmek istenilmiştir. Çalışma, İnsani Gelişmişlik Raporu çerçevesinde listenin en başındaki ülkelerden dünyanın farklı bölgelerinden örnek devletler seçilerek bu devletlerin Çocuk Hakları Komitesi tarafından sunulan nihai gözlem raporlarının incelenmesi ve İnsani Gelişmişlik Raporu kapsamında gelişmiş olduğu iddia edilen bu ülkelerin çocuk hakları alanında hangi konumda olduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Children's rights is perhaps one of the most sensitive topics within the field of human rights that requires careful attention. While children, as a requirement of being human, have fundamental rights, the rights of the child are often neglected and harmed by many actors, even though the child's rights are officially recognized by the most states in the world within the scope of the United Nations Convention on the Rights of the Child. The child is still vulnerable and neglected. And the world is grappling with a child rights crisis. In this context, an examination has been conducted globally on various aspects of children's rights to illustrate the current state of children's rights and emphasize the necessity of development and the urgency of the situation. The study selected exemplary states from different regions of the world, from the countries at the top of the list within the framework of the Human Development Report, and examined the concluding observation reports of these states submitted by the Committee on the Rights of the Child, and examined the position of these countries, which are claimed to be developed within the scope of the Human Development Report, in the field of children's rights.