İnşaat sektöründe ölümlü iş kazalarının proje maliyetine etkisi
The effect of fatal occupational accidents on project cost in the construction industry
  1. Tez No: 827728
  2. Yazar: REŞAT AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KUŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat Sektörü, İş Kazaları, Geçici Kenar Koruma Sistemleri, İnşaata Maliyeti, Occupational Health and Safety, Construction Industry, Occupational Accidents, Temporary Edge Protection Systems, Construction Cost
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Türkiye'de son on yıldaki istatistiksel verileri incelendiğinde, iş kazası sonucu ölüm, meslek hastalığı ve sakat kalma vakalarında artış olduğu görülmektedir. Bütün sektörler içinde ise inşaat sektöründe meydana gelen iş kazalarının sayısal çokluğu ve ağır sonuçları bakımından diğer sektörlere kıyasla ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Bu tez çalışmasında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kavramların tanımı yapıldıktan sonra ülkemizde meydana gelen iş kazaları ve inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaları ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ekinde İşyeri Tehlike Sınıfları Liste'nde yer alan 41, 42 ve 43 NACE kodlarında faaliyet gösteren inşaat sektöründeki işyerlerinde 2020 ve 2021 yıllarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin veriler Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğünden alınarak incelenmiştir. İş kazaları sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan bildirimler tasnif edilerek iş kazalarının nedenleri sınıflandırılmıştır. İş kazası bildirimlerine ilişkin yapılan çalışmada en çok ölümlü iş kazasının yüksekten düşme sonucu olduğu tespit edilmiştir. Eskişehir İli Odunpazarı İlçesinde 8 Derslikli Zübeyde Hanım Anaokulu yapım işine ait ihale dosyası ve yaklaşık maliyeti incelenmiştir. İnşaat sektöründe ölümlü iş kazalarının en önemli nedeni olan yüksekten düşme sonucu meydana gelen iş kazalarının önlenmesi için kullanılan standartlara uygun geçici kenar koruma sistemlerinin oluşturduğu maliyet hesaplandı. Geçici kenar koruma sistem maliyetinin projenin yaklaşık maliyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the statistical data of the last ten years in Turkey are examined, it is seen that there is an increase in the cases of death, occupational disease and disability as a result of work accidents. Among all sectors, it is seen that the construction sector ranks first compared to other sectors in terms of the numerical multiplicity and severe consequences of occupational accidents occurring in the construction sector. In this thesis study, after the definition of the concepts related to occupational health and safety, explanations were made about the occupational accidents that occurred in our country and the occupational accidents that occurred in the construction sector. Data on occupational accidents that occurred in 2020 and 2021 at workplaces in the construction sector operating in the 41, 42 and 43 NACE codes included in the Workplace Hazard Classes List in the annex of the Workplace Hazard Classes Communiqué on Occupational Health and Safety were obtained from the Social Security Institution General Directorate of Service Delivery and examined. As a result of work accidents, the notifications made to the Social Security Institution were classified and the causes of work accidents were researched. In the study on work accident notifications, it was determined that the most fatal work accidents were the result of falling from a height. The tender file and the approximate cost of the construction of the 8 Classroom Zübeyde Hanım Kindergarten in Odunpazarı District of Eskişehir Province were examined. The cost of temporary edge protection systems in accordance with the standards used for the prevention of work accidents caused by falling from a height, which is the most important cause of fatal work accidents in the construction sector, was calculated. The effect of the temporary edge protection system cost on the approximate cost of the project was investigated.