Statistical evaluation of the loss function approach for symmetric and asymetric cases in quality control
Kalite kontrol metodu olarak simetrik ve asimetrik durumlar için kayıp fonksiyon yaklaşımının istatistiksel değerlendirmesi
  1. Tez No: 82778
  2. Yazar: FEHMİ BARIŞ TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETİH YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıp Fonksiyonu, Hedef Değer, Üst Spesifikasyon Limiti (USL), Alt Spesifikasyon Limiti (LSL) Simetrik ve Asimetrik Kayıp Fonksiyonları, Ters Olasılık Kayıp Fonksiyonu (IPLF), Taguchi Kayıp Fonksiyonu (TLF), Yansıtılmış Normal Kayıp Fonksiyonu (RLF), Değiştirilmiş Normal Kayıp Fonksiyonu (MRLF) vı m, Loss Function, Target Value (t), Upper Specification Limit (USL), Lower Specification Limit (LSL) Symmetric Loss Functions, Asymmetric Loss Functions, Inverted Probability Loss Function (IPLF), Taguchi Loss Function (TLF), Reflected Normal Loss Function (RLF), Modified Reflected Normal Loss Function (MRLF) IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz KALİTE KONTROL METODU OLARAK SİMETRİK VE ASİMETRİK DURUMLAR İÇİN KAYIP FONKSİYON YAKLAŞIMININ İSTATİSTİKSEL DEĞERLENDİRİLMESİ Tezcan, Fehmi Barış Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fetih YILDIRIM Ortak Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ayşen AKKAYA Kasım 1999, 85 sayfa Bir proseste ortaya çıkan varyasyon kaynaklarından en önemlisi üretimde ortaya çıkan kusurlardır. Bu kusurların giderilmesinde istatistiksel proses kontrol yöntemleri önemli bir kalite geliştirme aracı olarak kullanılmaktadır. Söz konusu varyasyona neden olan kaynaklar yalnızca verimlilikte ciddi bir zarara yol açmaz aynı zamanda proses kapasitesinin de büyük ölçüde düşmesine yol açar. Kaliteyi tanımlayan Kayıp fonksiyonu yaklaşımı, ürün/proses performansındaki varyasyonu sürekli olarak azaltma yönünde, açık bir motivasyon sağlamaktadır. Varyasyona neden olan kaynakların ortadan vkaldırılması, bu nedenden dolayı ortaya çıkan zararların aynı ölçüde azaltacak ve böylece kalitede iyileştirme ile sonuçlanacaktır. Kalite güvence tekniklerinde kayıp fonksiyonlarının kullanımı, Taguchi'nin bu alanda yaptığı çalışmalar ile belirgin bir ivme kazanmıştır. Taguchi yeni kalite teminolojisini“üretim sırasında ortaya çıkan varyasyonun sonucu olarak bir ürünün kullanımı sırasında topluma çıkan maliyet”olarak tanımlamıştır. Taguchi kalitede ki sapmayı belirlemek amacıyla ürün hedef değerlerini gözönüne alarak ikinci dereceden kayıp fonksiyonu kullanmıştır. Bu çalışmada, Taguchi kayıp fonksiyonu üzerine yapılan çeşitli kritikler ele alınmıştır. Simetrik ve asimetrik kayıp fonksiyonları ile bunların beklenen kayıp fonksiyonları ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca bu kayıp fonksiyonlarının örnekleme dağılımları ile özellikleri ele alınmıştır. Farklı veri kümeleri, yukarıda belirlenen kayıp fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla kullanılmıştır. Çalışmanın amacı ürün hedefinin etrafındaki varyasyonu en aza indirgemek amacıyla araştırmacılara ve uygulayıcılara veri analizi yapabilecekleri ve kayıp fonksiyonunun farklı türlerini ve beklenen değerlerini kullanabilecekleri bir yaklaşım sağlamaktır Bunun gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla visual basic dilinde farklı kayıp fonksiyonlarını analiz eden bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bir üretim firmasından sağlanan veriler bu bilgisayar programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL EVALUATION OF THE LOSS FUNCTION APPROACH FOR SYMMETRIC AND ASYMMETRIC CASES IN QUALITY CONTROL Tezcan, Fehmi Barış M. Sc, Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Fetih YILDIRIM Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşen AKKAYA November 1999, 85 pages One major source of functional variation in a process is the manufacturing imperfection in which the methods of statistical process control stand as an important tool for quality improvement. This source variation has led not only to a serious loss in productivity but has also greatly contributed to the poor process capability. The loss function approach to defining quality provides a clear motivation for seeking continually to reduce functional variation in product/process performance. Removal of every source of variation leads accordingly to a reduction in loss due to functional variation and therefore an improvement in quality.The use of loss functions in quality assurance techniques has grown steadily with the introduction of Taguchi's philosophy. Taguchi changed the objectives of the experiments and the definition of quality from“achieving conformance to specifications”to“achieving the target and minimizing the variability”. He used a modified form of the quadratic loss function to illustrate the need to consider target values while assessing quality. In this study, the criticism on Taguchi Loss Function is examined. Both symmetric and asymmetric loss functions and their expected loss functions are considered. Their sampling distributions and associated properties are outlined. Different data sets are used to evaluate the loss functions. The aim of the study is to obtain an approach for researchers and practitioners to analyze data and to use loss function in order to minimise variation around target. A computer program has been developed for assessing and encountering the different loss functions and their expected values. In chapter IV, a data set that is obtained from a manufacturing company is analysed by this computer programming.