Ata botanik bahçesinin kullanıcı memnuniyetleri ve olası afet sonrası öneri peyzaj tasarım senaryosu
User satisfactions of Ata botanical garden and suggestion after possible after landscape desing scenario
  1. Tez No: 827807
  2. Yazar: BÜŞRA AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Ata Botanik Bahçesi, Ziyaretçi memnuniyeti, Anket Çalışması, Dönüşen Peyzaj, Afet sonrası alan kullanım önerisi, Ata Botanical Garden, Visitor satisfaction, Survey Study, Transforming Landscape, post-disaster land use proposal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Erzurum Kenti'nde yer alan Ata Botanik Bahçesinin mevcut alan kullanımı üzerinde durularak, kullanıcı memnuniyetlerinin (bahçenin kullanım amaçları, bahçede görülen eksiklikler ve kullanıcı talepleri, afet sonrası alanın kullanım yeterliliği gibi) tespit edilerek, dönüşen peyzaj kavramı kapsamında olası bir afet durumunda bahçenin kullanılabilirliğine yönelik yeni plan ve tasarım senaryolarının üretilmesi amaçlanmıştır. Ata Botanik Bahçesinin kullanıcı memnuniyetleri tespit edilmiş, özelikle yapısal unsurların yeterli olmadığı ve yeni fiziki yapılaşmanın gerekliliği vurgulanmıştır. Bahçede yeni yapılacak alanlarda gerektiğinde olası bir afet sonrası da kullanımı uygun yeni tasarımların gerekli olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgiler ışığı altında bahçeye gelen ziyaretçilerin günübirlik rekreatif ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeni bir merkez olacak şekilde bir peyzaj tasarımı gerçekleştirilmiş ve yapısal ile bitkisel tasarım analizlerine yer verilmiştir. Bu alanın aynı zamanda olası bir afet sonrası da kullanıma uygun olacak şekilde tasarlanmış ve bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
By emphasizing the existing space use of Ata Botanical Garden located in Erzurum City, determining user satisfaction (purposes of use of the garden, deficiencies in the garden and user demands, adequacy of use of the field after disaster) It is aimed to produce new plans and design scenarios for usability. The user satisfaction of the Ata Botanical Garden was determined, and it was emphasized that the structural elements were not sufficient and the necessity of new physical structuring was emphasized. It has been determined that new designs suitable for use in the new areas to be built in the garden are necessary after a possible disaster. In the light of this information, a landscape design was carried out to be a new center that could meet the daily recreational needs of the visitors coming to the garden, and structural and plant design analyzes were included. This area is also designed to be suitable for use after a possible disaster and some suggestions are included.