Kaya bahçeleri bitkileri, Üretimleri, ekolojik şartlarda incelenmesi
Production rock garden plants and studies on their ecological conditions
- Tez No: 96559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. GÜVEN GÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kaya Bahçeleri, Kaya bitküeri, Tohum, Rock Gardens, Rock Plants, Seed
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET KAYA BAHÇELERİ BİTKİLERİ ÜRETİMLERİ VE EKOLOJİK ŞARTLARDA İNCELENMESİ GÜZEN, Aysun Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Güven GÖRK Eylül 2000, 100 sayfa Kaya bahçeleri tarihi oldukça eskilere dayanır. Daha somaları bu bahçeler, Peyzaj Mimarları ve Şehir Planlamacıların oldukça ilgilerini çekmiştir. Günümüzde ise sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Bu tezde ise, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesinde kaya bahçesi hazırlamak ve botanik bahçesinin hem tür sayısını hem de tohum katalogunda yer alacak tohum sayısını arttırmak amaçlanmıştır. Ayrıca, bölgemizde oluşturulacak kaya bahçeleri için gerek yapım gerekse bitki seçimi yönünden çalışmamızın yardımcı olacağı düşünülmüştür. Çalışmamız, doğadan toplanan ve yurt dışındaki botanik bahçelerinden getirtilen yaklaşık 300 adet tohum ve bitkileri içermektedir. Kum, perlit ve torf ortamında; çimlenme dolabı, sera ve dış ortam gibi farklı ekolojik koşullarda denemeler yapılmıştır. Aynı zamanda botanik bahçesinde, mevcut kaya bitküerinin de üretimlerine devam edilmiş ve bu çalışma sonucunda botanik bahçesine 61 tür bitki, 25 tür tohum kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PRODUCTION ROCK GARDEN PLANTS AND STUDIES ON THEIR ECOLOGICAL CONDITIONS GÜZEN, Aysun Msc., Biology Dep. Supervisor: Assoc. Prof Dr. M. Güven GÖRK September 2000, 100 pages The history of rock gardens goes back to very old days. Lately these gardens have attracted great attention of Urban Planners and Landscape Architecture. Rock gardens are prefered by these planners presently. These thesis covers studies carried out in the Botanical Garden of Ege University. The aim of the study was to prepare a rock garden within the Botanical Garden at the same time put forward the species list of these habitats in the seed catalog. Our studies will at the same time help in the selection of species for various rock gardens. The work included 300 seed types and plants optained from foreign gardens and local natural vegetation. Experiments were done on sand, perlit and peat; using germination cabinets, greenhouse and natural conditions. Different ecological conditions were used. In all 71 plant species and 25 seed types were added to the present list of our Botanical Garden.