Nodüler guatr nedeniyle lobektomi yapılan hastalarda tamamlayıcı tiroidektomi gerekliliğini tahmin etmek mümkün mü?
Is it possible to predict the need for completion thyroidectomy in patients whoundergone lobectomy for nodular goiter?
  1. Tez No: 827815
  2. Yazar: SİNAN CEM GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı tiroidektomi, tiroid nomogramı, lobektomi- istmektomi, tiroid kanseri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Lobektomi-istmektomi yapılan hastalarda tamamlayıcı tiroidektomi gereksinimine etki eden pre-operatif bağımsız prediktif faktörleri belirlemek ve saptadığımız bu faktörleri kullanarak tamamlayıcı tiroidektomi riskini hasaplayan bir nomogram oluşturmak ve klinik pratiğimizde kullanmaktır. Gereç ve Yöntem: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Genel Cerrahi Kliniği'nde Ocak 2010 ile Haziran 2023 tarihleri arasında bening veya diferansiye tiroid kanseri nedeniyle lobektomi-istmektomi uygulanmış olan 18 yaş üstü, 232 hasta çalışmaya dahil edildi. Tek değişkenli analizde anlamlı çıkan risk faktörleri ile yapılan lojistik regresyon analizinde saptanan tamamlayıcı tiroidektomiye etki eden bağımsız pediktif faktörler ile E(Y)=pr(Y=1)=1/[1+exp(β0 +Sk j βjXj formülü kullanılarak nomogram oluşturuldu. Tamamlayıcı tiroidektomi yapılma durumlarına göre ROC (Receiver-operating caracteristic) analizi yapılarak eğri altı alanı (AUC) değeri hesaplandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi < 0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: 232 hasta ile yapılan çalışmada hipoekoik ekojenite varlığı (p=0.01), heterojen ekojenite varlığı (p=0.01), kistik yapı varlığı (p=0.01), düzensiz kenar yapısı (p=0.01), intranodüler kanlanma varlığı (p=0.01), foliküler neoplazm veya şüphesi (p=0.01), non-diagnostik veya benign histopatoloji (p=0.01) bağımsız prediktif faktörler olarak belirlendi. Bu faktörleri kullanarak yaptığımız nomogramın tamamlayıcı tiroidektomi ihtiyacını saptamakta 0.386 cut off ile etkin olduğu görüldü (AUC: 0.81, spesifite: 0.79 ve sensitivite: 0.77). Sonuç: Oluşturduğumuz nomogram tamamlayıcı tiroidektomi yapılma olasılığını tahmin etmede etkindir. Bu nomogramın lobektomi kararı verilirken pre-op kullanılması gerektiğini ve geniş hasta serilerinde bu çalışmanın tekrarlanmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine pre-operative independent predictive factors influencing the need for completion thyroidectomy in patients undergone lobectomy-istmectomy and to create a nomogram which calculates the risk of completion thyroidectomy using these factors and to adopt it in our clinical practice. Materials and Methods: 232 patients over the age of 18 underwent lobectomy-isthmectomy due to benign or differentiated thyroid cancer at General Surgery Clinic, Tokat Gaziosmanpaşa University (TOGU) between January 2010 and June 2023. A nomogram was created using the formula E(Y)=pr(Y=1)=1/[1+exp(β0 +Sk j βjXj with the risk factors that were significant in univariate analysis and the independent predictive factors affecting completion thyroidectomy detected in the logistic regression analysis. Area under the curve (AUC) value was calculated by performing ROC (Receiver-operating characteristic) analysis depending on whether completion thyroidectomy was performed or not.