Technopoles as high technology workplaces: A new workplace
İleri teknolojili işyerleri olarak teknopoller
- Tez No: 82782
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Teknopol, Sinerji, Esneklik, Hiyerarşi, Bilgi Tabanlı Endüstriler. vı, Technopole, Synergy, Flexibility, Hierarchy, Knowledge- based Industries. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz İLERİ TEKNOLOJİLİ İŞYERLERİ OLARAK TEKNOPOLLER: «YENİ' BİR İŞYERİ? Toker, Umut Yüsek Lisans Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldırım Yavuz Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Haziran 1999, 125 sayfa Bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmeyi amaçlayan akademi-endüstri işbirliğini içeren 'teknopol' terimi, planlanmış organizasyon ve yerleşkeleri işaret etmektedir. Teknopoller, bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmeyi amaçlamakla beraber, çok sayıda tartışmaya konu olmuşlardır. Bu tartışmalar, akademi-endüstri işbirliği, değişen iş organizasyonları ve yüksek teknolojiler üzerinde durdukları halde, büyük oranda organizasyon ölçeğinde kalmışlardır. Ayrıca, literatürde teknopollerin fiziksel oluşumları bölge ölçeğinde tartışılmakta sınırlı kalmaktadır. vBu durumda, teknopollerin organizasyonu ve mekansal yansımaları üzerinde durulmalıdır. Teknopol organizasyonlarının mekansal yansımaları bu çalışmanın ana çıkış noktası olmuştur. Bu noktada, çalışmanın amacı, teknopollerin sosyal ve mekansal organizasyonlarını inceleyerek, yeni bir işyeri ortaya çıkarıp çıkarmadıklarını araştırmak olmuştur. Bu amaçla, üç aşamalı bir yöntem uygulanmıştır. İlk aşamada, teknopollerin organizasyonu incelenmiş, ikinci aşamada ise bu organizasyonun yer seçimi ve yerleşke tasarımına yansımaları araştırılmıştır. Üçüncü aşamada, teknopollerin organizasyonunun bina ölçeğindeki yansımaları incelenmiştir. Çalışmada, değişen iş organizasyonlarının mekana yansımaları araştırılmış, yeni bir işyeri mekanı oluşumu aranmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOPOLES AS HIGH TECHNOLOGY WORKPLACES: A 'NEW WORKPLACE? Toker, Umut M.S. in Urban Design, Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Yıldırım Yavuz Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay June 1999, 125 pages The term 'technopole', as a term pointing out the planned organisations and settlements where academy and industry work together for scientific, technological and economic development, has caused extensive number of arguments. Although special emphasis is put on the common work of academy and industry along with changing work organisations and high technology, the arguments remain on organisational scale to a large extent. Moreover, throughout the related literature, physical reflections of organisations of technopoles remain on the regional scale. Therefore, the organisation along with physical reflections of technopoles should be studied. mThe spatial reflections of organisation of technopoles has been a major concern for this study. The main aim of this study appears at this point as to examine the social and spatial organisations of technopoles, and focus on the question whether technopoles as high technology workplaces are 'new' workplaces or not. Therefore, a methodology which is based on three stages is formulated. In the first stage, a definition of technopoles is sought, giving special emphasis on the social organisation of technopoles. In the second stage, the reflections of organisation of technopoles on site selection and site design scale are examined. The third stage consists of an examination of technopoles on the scale of buildings. In the study, the relationship between the mentioned changing work organisations and workplaces is examined, in order to understand whether workplaces are affected by these changes in terms of physical space.