Optimal dewatering of the collector line in Aksaray Organized Industrial District. Aksaray-Turkey
Aksaray Organize Sanayi bölgesindeki kollektör hattının optimum drenajı, Aksaray-Türkiye
  1. Tez No: 82783
  2. Yazar: MEHMET TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aksaray, Yeraltısuyu Seviyesinin Düşürülmesi, Optimizasyon, Tepki Fonksiyonu, Benzetim, Serbest Akifer, . vı, Aksaray, Dewatering, Optimization, Response Function, Simulation, Unconfined Aquifer. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz AKSARAY ORGANIZE SANAYİ BÖLGESİNDEKİ KOLLEKTÖR HATTININ OPTİMUM DRENAJI AKSARAY - TÜRKİYE TOKGÖZ, Mehmet Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan YAZICIGİL Nisan 1999, 135 sayfa Bu çalışmanın ana amacı; Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde yeraltısuyu tablasının altında açılması planlanan, 3000 m toplam uzunluğa sahip drenaj kanalı boyunca su seviyesini optimum bir şekilde düşürecek sistemin tasarımıdır. Kazı geçici olarak kanal şeklinde açılacak ve yerleştirilecek drenaj borularının çevresi granüler filtre malzemesi ile doldurulacaktır. Yeraltısuyu seviyesinin uygun bir seviyeye kadar düşürülerek kazı çalışmalarının susuz bir ortamda yapılması amaçlanmaktadır. Yeraltısuyu seviyesinin düşürülmesi sistemi benzetim ve optimizasyon teknikleri ile tepki fonksiyonu yöntemi kullanılarak tasarlanmıştır.En uygun drenaj sisteminin belirlenmesi için üç adet drenaj sistemi optimizasyon ve simülasyon teknikleri kullanılarak modellenmiştir. İlk iki model sadece pmpaj maliyetlerini de dikkate alan toplam pompaj miktarlarını minimize edecek şekilde (Doğrusal Programlama Modelleri), üçüncü model ise kuyu açma maliyetlerini toplam pompaj miktarları ile birlikte gözönüne alacak şekilde tasarlanmıştır (Karma Tamsayılı Programlama Modeli). Görülmüştür ki; karma tamsayılı programlama modeli pompaj kuyularının açılma maliyetlerini göz önüne alarak daha ekonomik sonuçlar vermektedir. Sonuç olarak, modellerin optimum çözümleri tamamlanma sürelerine, pompaj miktarlarına, pompaj kuyularının sayılarına, sistemin etkinliğine göre ve en sonunda pratikte uygulanabilirliklerine göre karşılaştınlmışlardır. Bu çalışmada modellenen akifer serbest bir akiferdir. Pompaj etkisinde kalan serbest bir akiferin değişken iletkenliklere sahip olmasından dolayı, modellenen sistem doğrusal olmayan tepkiler ortaya koyar. Sistemi bu doğrusal olmayan tepkilerinden kurtarmak için bir döngüsel düzeltme metodu geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL DEWATERING OF THE COLLECTOR LINE IN AKSARAY ORGANIZED INDUSTRIAL DISTRICT AKSARAY - TURKEY TOKGÖZ, Mehmet M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan YAZICIGİL April 1999, 135 pages The main purpose of this study is to develop an optimal dewatering system design for a trench type excavation (with 3000 m total length), which has been planned for the drainage of Aksaray Organized Industrial District area. The excavation would have been opened as a trench temporarily, and then a drainage pipe with granular filter materials around placed into it. The objective is to lower the groundwater level to a reasonable depth that allows the construction of the excavation to be made in dry condition. The dewatering system was designed by employing simulation and optimization techniques with response function method. Three dewatering 111systems were simulated, optimized and compared to choose the best system design. The first two models designed to minimize only the total amount of pumpage including the pumpage cost as a surrogate decision variable (linear programming models), while the third one explicitly accounted for the completion cost of pumping wells besides the total pumpage amount (mixed integer programming model). It was observed that the mixed integer programming model gives very conservative results by considering the completion costs of the pumping wells. Finally, the optimal solutions of the models were compared according to completion time, pumpage amount, number of pumping wells, efficiency of the system, and consequently according to the applicability of the system in practice. The aquifer, that is modeled in this study, is an unconfined aquifer. The modeled system exhibits a non-linearity because of the fact that an unconfined aquifer subjected to a pumping will have transmissivity values varying with the drawdown. An iterative correction method was developed to eliminate this non-linearity.