Virtual modelling, planning and production of parts of an industrial robot
Endüstriyel robotun sanal modellenmesi , işlem planlaması ve parça üretimi
- Tez No: 82781
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Robot, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli İmalat, Üretim Planlama, Bilgisayar Destekli Üretim Planlama, Bilgisayar Destekli Montaj, Sanal Gerçeklik. iv, Industrial Robots, Computer Aided Design, Computer Aided Manufacturing, Production Planning, Computer Aided Production Planning m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
öz ENDÜSTRİYEL ROBOTUN SANAL MODELLENMESİ, İŞLEM PLANLAMASI VE PARÇA ÜRETİMİ TOKER, Şükrü Bülent Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOĞLU Eş Yönetici: Doç Dr. Tuna Balkan Ocak 1999, 207 sayfa Bu çalışmanın amacı altı serbestlik dereceli endüstriyel bir robotun bilgisayar destekli üç boyutlu sanal modelini, planlamasını, ve parça imalatını, yapmaktır. Çalışmayı yaparken üç boyutlu bilgisayar ortamından ve sanal gerçeklikten yararlanılmıştır. Robotun sanal montajından sonra gerçek imalatına geçilmiştir Üretilecek olan robot pek çok endüstriyel uygulamada kullanılabilir. Bu robot bazı değişiklikler yapıldıktan sonra, deniz altı ve uzay uygulamalarında da kullanılabilir. Robot; montaj, ark kaynağı, punta kaynağı ve sprey boyama gereksinimlerini büyük ölçüde karşılayabilir. Ayrıca ileri düzey bilimsel çalışmalarda da kullanılabilir. Robotun altı serbestlik derecesi hem gereksizlik hem de fazla eklemin oluşturacağı ağırlık ve kontrol zorluğu koşullarını aşmaktadır. Robotun en önemli özellikleri, daha önce bu kategorideki en rijit ve boşlukları en aza indirilmiş olmasıdır. Bu özellikleri hassas ve kesin hareketi doğurur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VIRTUAL MODELLING, PLANNING AND PRODUCTION OF PARTS OF AN INDUSTRIAL ROBOT TOKER, Şükrü Bülent MS., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin KAFTANO?LU Co- Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuna BALKAN January 1999, 207 pages The aim of this study is to construct a six degrees of freedom industrial robot based on a previous design by using, production planning, computer aided designing, manufacturing and assembly techniques by using 3-D graphical environment and virtual reality tools. After checking the virtual assembly, a real manufacturing is completed. The manufactured robot can be used in any type of industrial applications. This robot, after some modifications, can be used in under water and space applications. It can satisfy the needs of assembly, arc welding, spot welding, spray painting jobs to a great extend. It can also be used for further studies such as developing an end- effector. The robot has six degrees of freedom to satisfy the condition of having neither redundancy nor extra joints that causes the system to be heavier and more complex to control. Most important features of the robot are its stiffness and the elimination of backlash. These features lead to more accurate and precise movements.