Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde 2010 ile 2021 yılları arasında tedavi ve takip edilen malign melanoma hastalarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of malignant melanoma patients treated and followed at Eskişehir Osmangazi University Hospital between 2010 and 2021
- Tez No: 827839
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN AYŞE KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Malign Melanoma, Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi, Lenf Nodu Disseksiyonu, Breslow, Prognoz, Malignant Melanoma, Sentinel Lymph Node Biopsy, Lymph Node Dissection, Breslow, Prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Okumus, M. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde 2010 ile 2021 Yılları Arasında Tedavi ve Takip Edilen Malign Melanoma Hastalarının Retrospektif Analizi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2023. Kliniğimizde 2010-2021 yılları arasında Malign Melanom tanısı alıp cerrahi tedavisi yapılan ve sonrasında klinik takipleri yapılan 200 hasta araştırmaya katıldı. Bu hastaların demografik ve patolojik verileri analiz edildi. Hastaların cinsiyeti, tanı anındaki yaşı, tümör bölgesi; histopatolojik verilerden Breslow indeksi, ülserasyon, mitotik indeks, regresyon, lenfovasküler invazyon, lenfositik infiltrasyon değerlendirildi. Hastaların Lenf Nodu metastaz durumları, Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi, Lenf Nodu Disseksiyonu durumları Elektif ve Tamamlayıcı Lenf Nodu Disseksiyonu olarak incelendi. Hastaların hastalıksız sağkalım süreleri, 5 yıllık sağkalım süreleri incelendi. Hastaların cinsiyete, yaşa, tümör lokalizasyonuna, tümör histopatolojik özelliklerine göre lenf nodu pozitifliği ve sağkalım durumları incelendi. Çalışmamızda malign melanom seyrinde prognoza etki eden hastaya ait, tümöre ait ve lenf nodu durumuna ait tüm parametreler detaylı şekilde analiz edilmiş, genel hatlarıyla literatür ile uyumlu bulgular elde edilmiştir. Bulgularımız evrelemede ve tedavi planlanmasında özellikle dikkat edilecek birçok noktayı ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmamız ülkemizde tek merkezli yüksek hasta sayısı ile yapılan bir araştırma olup literatürde ülkemiz verilerinin yetersiz olması da göz önünde bulundurulduğunda ulusal veri kaydı açısından da değerli bilgiler sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Okumus, M. Retrospective Analysis of Malignant Melanoma Patients Treated and Followed up at Eskişehir Osmangazi University Hospital between 2010 and 2021. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery, Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2023. In our clinic, 200 patients who were diagnosed with Malignant Melanoma between 2010-2021 and underwent surgical treatment and were subsequently clinically followed up participated in the study. The demographic and pathological data of these patients were analyzed. The gender of the patients, age at diagnosis, tumor region; histopathological data such as Breslow index, ulceration, mitotic index, regression, lymphovascular invasion, and lymphocytic infiltration were evaluated. The lymph node metastasis status of the patients was examined as Sentinel Lymph Node Biopsy, and Lymph Node Dissection situations were studied as Elective and Complementary Lymph Node Dissection. Disease-free survival times and 5-year survival times of the patients were examined. The lymph node positivity and survival status of the patients were examined according to gender, age, tumor location, and histopathological features of the tumor. In our study, all parameters related to the patient, tumor, and lymph node status affecting the prognosis of malignant melanoma were analyzed in detail, and findings consistent with the literature were obtained in general terms. Our findings have revealed many points to be especially considered in staging and treatment planning. Moreover, considering that our study is a single-center research conducted with a high number of patients in our country and the lack of our country's data in the literature, it has also provided valuable information in terms of national data recording.