Existing situation in Ankara water distribution system in terms of total trihalomethanes and organic matter
Ankara içme suyu şebekesinin toplam trihalometan ve organik madde açısından izlenmesi
- Tez No: 82784
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Organik Madde, Trihalometan, İleri Kuagülasyon, NPOC, UV (A), Alum, PACI vı, Natural Organic Matter, Trihalomethanes, Enhanced Coagulation, NPOC, UV(A), Alum, PAC1. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz ANKARA İÇME SUYU ŞEBEKESİNİN TOPLAM TRİHALOMETAN VE ORGANİK MADDE AÇISINDAN İZLENMESİ TOKMAK, Burcu Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Eylül 1999, 100 sayfa Su arıtımında karşılaşılan pek çok problem, ham sudaki organik bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Su arıtma endüstrisinin amaçlarında birisi, tüketiciye patojen mikroorganizmalardan arınmış su temin etmektir. Bu amaçla, dezenfeksiyon işlemi için pek çok arıtma tesisinde klor kullanılır. 1970'lerden bu yana yapılan çalışmalarda, dezenfektan olarak kullanılan klorun su arıtma tesislerinde ve su dağıtım şebekelerinde bulunan hümik maddeler ile tepkimeye girerek“dezenfesiyon yan ürünü”(DBP) olarak adlandırılan klorlu organik bileşikler oluşturduğu rapor edilmiştir. Bu yan ürünler arasında trihalometan (THM)'lar en önemlileridir. THM'lar kanserojen olup potansiyel sağlık riski taşımaktadırlar. Bu nedenle, bu bileşikler Amerika Çevre Koruma Örgütü (USEPA)'nün“Ulusal İçme Suyu Yönetmeliği”nde sınırlandırılması gereken maddeler olarak yer almaktadırlar. Buna karşın, Türkiye'de THM'ları kısıtlayıcı veya kontrol ediciherhangi bir yönetmelik bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Ankara su dağıtım şebekesindeki toplam THM ve organik madde miktarları belirlenmiştir. Ankara'nın 24 ayrı semtinden alınan çeşme suyu örnekleri beş ay boyunca, toplam THM ve uçurulamayan organik karbon (NPOC) seviyelerinin belirlenmesi amacıyla analiz edilmiştir. Bunun yaraşıra, çeşme suyundaki THM ve organik maddelerin günlük değişimleri de incelenmiştir. Ayrıca, İvedik Arıtma Tesisi'nin THM ve organik madde arıtmadaki verimliliğini kontrol etmek amacı ile tesisin altı ayn noktasından örnekler alınmıştır. Tesisteki doğal organik madde arıtma veriminin Mayıs 1999 itibarı ile, PACI ve alum koagulantlan için sırası ile %12 ve %20 olduğu tespit edilmiş olup, Dezenfektan/Dezenfeksiyon Yan Ürünleri (D/DBP) yönetmeliğini sağlamadığı belirlenmiştir. Bu nedenle, tesiste uygulanan konvansiyonel kuagülasyon prosesine alternatif olarak ileri kuagülasyon işleminin uygulanabilirliğini araştırmak amacıyla bir dizi deney yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre, optimum alum dozu 80 mg/L (AI2O3 olarak) bulunmuş olup, pH 5-6 aralığında çalışıldığında, bulanıklık, NPOC ve UV (A) parametrelerinin sırası ile 1 NTU, 1,5 mg/1 ve 0,035 değerlerine kadar giderildiği gözlenmiştir. Beş aylık araştırmada, izlenen pek çok semtte THM konsantrayonlarının belirlenen sınır değerlerinin altında olduğu gözlenmiştir. Ancak, THM'lann Mart ve Nisan aylarında Dikmen, Haziran ayında ise Konutkent, Elvankent ve İncirli'de, EPA'nin“1. Kademe”limiti olan 80 ug/L değerinin üzerinde oldukları tespit edilmiştir. Dağıtım şebekesindeki THM seviyelerinde İvedik Arıtma Tesisi çıkışına kıyasla bir artış gözlenmiştir. Buna rağmen, THM ve NPOC seviyelerinde ne birbirini takip eden aylarda ne de günlük ölçümlerde genel bir artış ya da azalış eğilimi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXISTING SITUATION IN ANKARA WATER DISTRIBUTION SYSTEM IN TERMS OF TOTAL TRIHALOMETHANES AND ORGANIC MATTER Tokmak, Burcu M.S., Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş September 1999, 100 pages Many problems encountered during water treatment are due to the organic content of raw water. One of the aims of water treatment industry is to ensure that the consumer is provided with water, which is free from pathogenic microorganisms. For this purpose, disinfection is applied in all treatment plants mainly by the addition of chlorine. Since 1970's, studies reported that when chlorine is used as a disinfectant, it reacts with naturally occurring humic substances in water treatment plants and water distribution systems leading to production of a wide variety of chlorinated organics, namely disinfection by-products (DBPs). Among these by products trihalomethanes (THMs) are the main course of interest. They have potential health risks and are suspected of being carcinogenic. So, they are regulated under the National Drinking Water Regulations by United States Environmental Protection Agency (USEPA). However, in Turkey, no regulation is mset for limiting or controlling THMs. In this study, total THM and natural organic matter (NOM) levels in the distribution system of Ankara was tried to be investigated. Tap water from 24 different sites of Ankara City was analyzed for total THM and nonpurgeable organic carbon (NPOC) levels for five months. Besides, hourly variations of THM and NOM levels in the tap water were also investigated. Also, samples were taken from six different points of İvedik Water Treatment Plant to control the efficiency of plant's operation in removal of THM precursors and THMs themselves. The NOM removal efficiency in the plant was shown not to satisfy the Disinfectants/Disinfection By-Products (D/DBP) Rule, being 12 and 20 % for polyaluminum chloride (PAC1) and alum coagulation, respectively in July 1999. So, a set of experiments was carried out for investigating enhanced coagulation compliance for the plant. The results showed that 80 mg/L of alum, as AI2O3 at pH 5-6 is satisfactory to decrease turbidity, NPOC and UV (A) levels down to 1 NTU, 1.5 mg/L and 0.035, respectively. The five-month survey does not indicate any alarming levels of THMs for most of the sites. In March and April, Dikmen; in June, Konutkent, Elvankent and İncirli showed alarming concentrations being higher than 80 u.g/L, which is the Stage I Limit of EPA. But an increase of THM level was observed in the distribution system compared with finished water of İvedik Water Treatment Plant. However, no obvious trend was observed in THM and NPOC concentrations at sites neither for consecutive months nor for hourly sampling.