Oral nütrisyonel destek tedavisi alan hastalarda enteral ürünlerin tolerabilitesinin ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the tolerability of enteral formulas and their effects on quality of life in patients receiving oral nutrition support therapy
- Tez No: 827908
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, enteral beslenme, tolerans, uyum, yaşam kalitesi, Malnutrition, enteral nutrition, tolerance, compliance, quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada malnütrisyon (MN) veya MN riski olan hastaların tedavi sırasında oral enteral beslenme ürünlerine (ONS) uyumları ve yaşam kalitelerindeki değişikliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya MN veya MN riski olan ve oral enteral beslenme ürünleri başlanan hastalar (n=59, ortalama yaş: 53,2±18,6; %57,6 kadın) dahil edilmiştir. MN riskinin değerlendirilmesinde NRS-2002 testi, MN tanısı için ESPEN kriterleri kullanılmıştır. Yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde EQ-5D-5L ölçeği kullanılmıştır. Başlangıç, 1.ay ve 3. ay olmak üzere 3 kez yaşam kalitesi ölçümü, 1. ve 3. ayda toplam iki kez olmak üzere Görsel Analog Ölçeği (VAS-10) yapılmıştır. Antropometrik ölçümler (boy, kilo, sağ ve sol üst orta kol çevreleri, sağ ve sol baldır çevreleri), Jamar el dinomometresi kullanılarak el sıkma gücü ve biyoelektrik impedans analizi yöntemiyle vücut analizi yapılmıştır. Bulgular: Hastaların %45,8'inde MN riski, %54,2'sinde MN tanısı konuldu. Tüm hastalara ONS tedavisi başlandı (yüksek enerji/protein ürünü %59,4, standart ürün %18,7). ONS'ye uyum ikinci vizitte %86,3, üçüncü vizitte %92,7 bulundu. Birinci ve üçüncü vizit verileri karşılaştırıldığında hastaların beden kitle indekslerinin (BKİ) (20,31±4,50 vs 20,94±4,49 p=0,002) ve yağsız beden kitlelerinin (FFM) (46,64±9,58 vs 47,96±9,95 p=0,007) arttığı tespit edildi. Hastaların birinci ve üçüncü vizitteki yaşam kalitesi skorları karşılaştırıldığında, ONS tedavisinin yaşam kalitesinde düşmeye sebep olmadığı anlaşıldı. İkinci ve üçüncü vizitte elde edilen kabul edilebilirlik ve tolerans skorları karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuçlar: Hastaların ONS tedavisine uyumu yüksek bulundu. ONS tedavisi ile BKİ ve FFM artışı oldu. ONS tedavisi yaşam kalitesinde düşüşe sebep olmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the compliance of patients with malnutrition (MN) or MN risk to oral enteral nutrition products (ONS) and changes in their quality of life during treatment. Methods: Patients (n=59, mean age: 53.2±18.6 years; 57.6% females) with MN or risk of MN who were initiated on oral enteral nutrition products were included in this study. NRS-2002 test was used to evaluate the risk of MN, and ESPEN criteria were used for the diagnosis of MN. The EQ-5D-5L scale was used to assess quality of life. Quality of life measurement was performed 3 times at baseline, 1st month and 3rd month. Tolerance and acceptability measurement with Visual Analogue Scale (VAS-10) was performed twice at 1 and 3 months. Anthropometric measurements (height, weight, right and left upper middle arm circumferences, right and left calf circumferences), hand grip strength using Jamar hand dynamometer and body analysis were performed by bioelectrical impedance analysis method. Results: MN risk was diagnosed in 45.8% of the patients, and MN was diagnosed in 54.2% of the patients. ONS treatment was started in all patients (high energy/protein product 59.4%, standard product 18.7%). Compliance with ONS was 86.3% at the second visit and 92.7% at the third visit. When the first and third visit data were compared, the patients' body mass indexes (BMI) (20.31±4.50 vs 20.94±4.49 p=0.002) and lean body mass (FFM) (46.64±9.58 vs 47) .96±9.95 p=0.007) increased. When the quality of life scores of the patients at the first and third visits were compared, it was understood that ONS treatment did not cause a decrease in the quality of life. When the acceptability and tolerance scores obtained at the second and third visits were compared, no significant difference was found. Discussion: Patients' compliance with ONS treatment was found to be high. There was an increase in BMI and FFM with ONS treatment. ONS treatment did not cause a decrease in quality of life.