Mutual coupling compensation in linear and planar array antennas
Doğrusal ve düzlemsel anten dizilerinde bağlaşım dengelenmesi
- Tez No: 82793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anten dizilimi, Ortak bağlaşım. iv, Array antennas, Mutual coupling. iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz DOĞRUSAL VE DÜZLEMSEL ANTEN DİZİLİMLERİNDE BAĞLAŞIM DENGELENMESİ Tuncer, Şencan Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuncay Birand Besleme dizilimleriyle aydınlatılmış çift yansıtıcılı bir radar tasarım ve kurulması ile ilgili olan TARA projesi çerçevesinde, tüm sistemin örüntüsünü kontol etmek amacıyla besleme dizilimlerindeki bağlaşımın gözönüne alınması veya tamamen dengelenmesi gerekli görülmüştür. Küçük dizilimlerde bağlaşım aktif eleman örünümleri arasında farklara sebep olabildiğinden standart uyarım katsayısı seçim algoritmalanyla istenen başarımı elde etmek mümkün olmayabilir. Burada bağlaşma etkileşimlerini dengelemek için kullanılabilecek yöntemler açıklanmıştır. Bağlaşım denge lenmesi, bağlaşım matrisinin belirlenmesini gerektirmektedir. Bahsi geçen yöntemler, bağlaşım matrisinin bulunması için yapılan hesaplarda birbirinden ayrılırlar. Fourier Ayrışım yöntemi ve Galerkin Metodu, bağlaşım matrisinin aktif eleman örüntü bilgilerinden hesaplanmasına dayanmaktadırlar. Bağlaşım matrisi, saçılım parametrelerinin ölçümlerinden de bulunabilmektedir. Bu yöntemler tartışılmış, ayrıca Galerkin Metodu, farklı türde elemanlardan oluşan veya birbirlerine göre aynı doğrultuda durmayan dizinler için genişletilmiştir. Yapılan bilgisayar benzetimleri, Galerkin Metodunun bu tür dizilimlerde başarılı bağlaşım dengelemesi yapabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MUTUAL COUPLING COMPENSATION IN LINEAR AND PLANAR ARRAY ANTENNAS Tuneer, Şencan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu Co-supervisor: Prof. Dr. Tuncay Birand Within the scope of the TARA project -which involves the design and construction of a radar comprising a double reflector system illuminated by feed arrays,- it was found necessary to account for or compensate mutual coupling within these feed arrays to control the overall pattern of the reflectors. In small arrays, it may not be possible to achieve the desired performance with standard beamforming techniques, since mutual coupling may cause variation in the active element patterns. Methods to compensate for mutual coupling effects have been presented. Coupling compensation requires the knowledge of the coupling matrix. The aforementioned methods differ in the manner this matrix is calculated. The Fourier Decomposition method and Galerkin's method both involve the calculation of the coupling matrix from the active element patterns. The coupling matrix may also be calculated from the scattering parameters of the array. These methods have been discussed. In addition, Galerkin's method has been generalised to make it applicable to arrays of dissimilar or tilted elements. Computer simulations that have been carried out reveal that Galerkin's method may be used for coupling compensation in such arrays.