Karfilzomib'in ilgili bileşiklerinin farmasötik form içerisinde ters faz CPLC yöntemi ile incelenmesi
Investigation of related compounds of carfilzomib in pharmaceutical form by reversed phase HPLC method
- Tez No: 827940
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karfilzomib, HPLC, İlaç analizi, İlgili bileşikler, Karfilzomib, HPLC, Drug Analysis, Related compounds
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, Karfilzomib'in ilgili bileşikleri enjektabl farmasötik form içerisinde optimize edilmiş bir ters fazlı yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile incelenmiştir. Optimize edilen yöntemde Karfilzomib'in ilgili bileşikleri C18 bağlı fazlı bir kolonda, mobil faz olarak Asetonitril : Saf su (80:20) (h:h) karışımı ile akış hızı 0.8 mL/dakika ya ayarlanarak ayrılmışlar ve absorbans dedektör ile 210 nm dalga boyunda izlenmişlerdir. Karfilzomib maddesi için doğrusallık aralığı 0.48 – 4.79 μg/mL bulunmuş, tayin sınırı 0.48 μg/mL, gözlenebilme sınırı ise 0.14 μg/mL olarak hesaplanmıştır. Optimize edilen yöntem Karfilzomib'in ilgili bileşiklerinin analizlerine başarıyla uygulanmıştır. İlgili yöntem safsızlık analizleri için son derece hızlı, tekrarlanabilirliği ve doğruluğu uygun sınırlarda olma özelliği taşıyan ve Karfilzomib'in ilgili bileşiklerinin analizlerinde yüksek bir doğruluk ve seçicilikle uygulanabilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, related compounds of Carfilzomib were investigated in injectable pharmaceutical form by an optimized reverse phases high performance-liquid chromatographic method. In the optimized method, related compounds of Carfilzomib were separated in a column with C18 bonded phase, with a mixture of Acetonitrile: Pure water (80:20) (h:h) as the mobile phase, by adjusting the flow rate to 0.8 mL/min. Related substances were followed by an absorbance detector at a wavelength of 210 nm. The linearity range for carfilzomib was 0.48 – 4.79 μg/mL, the quantitation limit was 0.48 μg/mL, and the detection limit was 0.14 μg/mL. The optimized method has been successfully applied to analyze related compounds of Carfilzomib. The related method is extremely fast for impurity analysis, its reproducibility and accuracy are within the appropriate limits, and it can be applied with a high accuracy and selectivity in the analysis of related compounds of Carfilzomib.