Arı ekmeği ile mayalanan yoğurdun biyoaktivitesi ve raf ömrünün araştırılması
  1. Tez No: 827967
  2. Yazar: BURCU BUDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Perga, arı ekmeği, yoğurt, raf ömrü, biyoaktivite, Perga, bee bread, yogurt, shelf life, bioactivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Kayseri-Gesi bölgesinde hayvancılık yapan bir sütçüden temin edilen çiğ süt, yoğurt kültürü ve farklı oranlarda perga eklentisi ile geleneksel yöntemlerle mayalanmıştır. Adana, Mersin, Kayseri ve Sivas-Gürün illeri arasında gezgin arıcılık yapan bir arıcıdan temin edilen perga örnekleri farklı oranlarda %0.01, %0.02, %0,03, %0.04 eklenmiştir. Depolamanın 1., 4., 7., 14. ve 21. günlerinde yoğurt örneklerinde renk tayini, titrasyon asitliği tayini, pH tayini, su tutma kapasitesi tayini, toplam fenolik madde miktarı tayini, DPPH antioksidan kapasitesi tayini, duyusal analiz ve depolamanın 1. gününde protein miktarı tayini yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar eklenen perganın konsantrasyonu arttıkça yoğurdun pH değerinin düştüğünü fakat depolama günleri arasındaki pH farkının azaldığını göstermiştir. pH değerleri 3.85- 4.17 arasında değişkenlik göstermiştir. Perga eklentisi ve depolama günleri arttıkça yoğurtta su tutma kapasitesi oranı artmıştır. Çalışılan tüm konsantrasyonlarda titrasyon asitliği yoğurt tebliğinde belirtilen standartlar arasındadır. Renk tayin sonuçları yoğurtlarda belirgin bir renk farklılığının olmadığını göstermiştir. DPPH antioksidan kapasitesi, fenolik madde miktarı ve protein değerleri üzerinde perga eklentisinin bir etkisi olmamıştır. Duyusal analiz sonuçları perga miktarı arttıkça yoğurdun tüketici tarafından tercih edilmediğini, yapılan istatiksel analizler düşük miktarda perga eklentisinin yoğurdun biyoaktivitesi ve raf ömründe kayda değer bir değişikliğe sebep olmadığını gösterse de sağlık açısından tüketilmesinde fayda olabileceği göz önünde bulundurularak yüksek miktarlarda perga eklentisi üzerinde çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, raw milk obtained from a dairyman in the Kayseri-Gesi region was fermented with starter culture and perga supplement in different concentrations using traditional methods. Perga samples obtained from Adana, Mersin, Kayseri and SivasGürün provinces were added at different rates of 0.01%, 0.02%, 0.03%, 0.04%. On the 1st, 4th, 7th, 14th and 21st days of storage color determination, titratable acidity determination, pH determination, water retention capacity determination in yogurt, total phenolic substance amount determination, DPPH antioxidant capacity determination, sensory analysis and on the 1st day of storage protein amount was determined. The results showed that as the concentration of added perga increased, the pH value of the yogurt decreased, but the pH difference between storage days decreased. pH values varied between 3.85 and 4.17. As perga addition and storage days increased, the water retention capacity of yogurt increased. Titratable acidity at all concentrations studied was within the standards specified in the yogurt notification. Color determination results showed that there was no significant color difference in the yogurts. Perga supplement had no effect on DPPH antioxidant capacity, phenolic substance amount and protein values. Although sensory analysis results show that as the amount of perga increases, yogurt is not preferred by the consumer, and statistical analyzes show that low amounts of perga addition do not cause a significant change in the bioactivity and shelf life of yogurt, high amounts of perga addition should be studied, considering that it may be beneficial for health.