Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2017-2021 yılları arasında klinik örneklerden izole edilen Mycobacterium tuberculosis kompleks suşlarındaki rifampin direncinin değerlendirilmesi
Evaluation of rifampin resistance in Mycobacterium tuberculosis complex strains isolated from clinical specimens at Atatürk University Health Practice and Research Center between 2017-2021
  1. Tez No: 827979
  2. Yazar: ASLIHAN AKYÜZ AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç direnci, mycobacterium tuberculosis, rifampisin (RIF), Drug resistance, mycobacterium tuberculosis, rifampicin (RIF)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2017-2021 Yılları Arasında Klinik Örneklerden İzole Edilen Mycobacterium Tuberculosis Kompleks Suşlarında Rifampin Direncinin Değerlendirilmesi Amaç: Araştırmamızın amacı tüberküloz tanısı almış hastalarda en sık kullanılan ilaç olan rifampisin antibiyotiğinin direnç durumunu belirleyerek tüberküloz tedavisinde etkin bir tedavi yolu belirlenmesine katkıda bulunmaktır. Gereç ve yöntem: çalışmamızda 2017-2021 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına Tüberküloz tanısı için gelen 3347 örneğin pozitif sonuçları ve rifampisin direnç sıklığı belirlenmiştir. Bulgular: 4 yıllık süreçte laboratuvara 3347 örnek ulaşmış, bunlardan 86'sı (%2,5) tbc pozitif olarak saptanmıştır. Ayrıca pozitif örneklere çalışılan rifampisin direnci pozitifliğide 5 (%5,8) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Tüberküloz enfeksiyonlarında 1. derecede öneme sahip olan rifampisin antibiyotiğine anlamlı bulunacak oranda direnç saptanmamıştır..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluatıon Of Rıfampın Resıstance In Mycobacterum Tuberculosıs Complex Straıns Isolated From Clınıcal Samples In Atatürk Unıversıty Health Practıce And Research Center Between 2017-2021 Purpose: The aim of our research is to contribute to the determination of an effective treatment method in the treatment of tuberculosis by determining the resistance status of the antibiotic rifampicin, which is the most commonly used drug in patients diagnosed with tuberculosis. Materials and methods: In our study, the positive results and rifampicin resistance frequency of 3347 samples that came to the Atatürk University Health and Application Center Directorate Medical Microbiology Laboratory for the diagnosis of Tuberculosis between 2017 and 2021 were determined. Results: During the 4-year period, 3347 samples reached the laboratory, 86 of which (2.5%) were detected as TB positive. In addition, rifampicin resistance positivity was determined as 5 (5.8%) in positive samples. Conclusion: No significant resistance was detected to the antibiotic rifampicin, which is of primary importance in tuberculosis infections.