Structural time series modeling of inflation behaviour in Turkey
Türkiye'deki enflasyon dinamiğinin yapısal zaman serileri modellemesi
  1. Tez No: 82798
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYLAN ULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman serileri, Enflasyon, Birim Kök, Koentegrasyon, Varyans Modellemesi iv, Time Series, Inflation, Unit Root, Cointegration, Variance Modeling m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYON DİNAMİĞİNİN YAPISAL ZAMAN SERİLERİ MODELLEMESİ Türker, Özlem Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Taylan Ula Ortak Tez Yöneticisi: Zafer Ali Yavan Eylül 1999, 70 sayfa Bu çalışmada, zaman serileri metodlanyla Türkiye'de 1987 - 1997 yıllan arasındaki enflasyon modellenmiştir. Periyodik ve mevsimsel birim kökler için durağanlık testleri, koentegrasyon ve varyans modellemesi tartışılmıştır. Ayrıca enflasyonun tanımı, çeşitleri ve etkileri ile Türkiye'de enflasyonun tarihsel süreci de verilmiştir. Daha sonra tartışılan metodlarla analizler yapılmış ve uygun bir model uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL TIME SERIES MODELING OF INFLATION BEHAVIOUR IN TURKEY Türker, Özlem MS., Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Taylan Ula Co-Supervisor: Zafer Ali Yavan September 1999, 70 pages This thesis models the inflation in Turkey between the years 1987 and 1997 by the time series methods. Stationarity tests for both periodic and seasonal unit rooots, cointegration and variance modeling will be discussed. The definition, types and effects of inflation as well as the history of inflation in Turkey, will also be given in the thesis. Then by the methods discussed, the analysis will be done and a suitable model will be fitted.