Tip 2 diyabette kan FFA, Desnütrin ve Resistin düzeyler ile kardiyovasküler risk belirteçleri arasındaki ilişki
The relationship between blood FFA, Desnutrin and Resistin levels and cardiovascular risk markers in type 2 diabetes
  1. Tez No: 828029
  2. Yazar: VEYSEL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBUBEKİR BAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Desnturin, FFA, Malonil-CoA, Resistin, Tip 2 Diyabet, Desnturin, FFA, Malonyl-CoA, Resistin, Type 2 Diabetes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Normalden prediyabete ve prediyebetten Tip-2 diyabete geçiş süreçlerinde kandaki Desnütrin, Resistin, FFA ve Malonil-CoA'nın değişimini belirlemek ve bu analitlerin karakteristik bir değişim gösteren bir biyobelirteç olup olmadıklarının belirlenmesidir. Ayrıca belirtilen bu analitler ile kardiyovasküler risk belirteçleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya sağlıklı 30 (8E), obez- pre diyabetli 29 (2E) ve obez- tip 2 diyabetli 27 (2E) kişi dâhil edilmiştir. Subjelerin açlık kan glukoz, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-Kolesterol ve trigliserid düzeyleri klinik kimyasal yöntemlerle, insülin düzeyleri kemilüminesans yöntemiyle, HbA1c düzeyleri HPLC yöntemiyle, Desnütrin, Resistin, FFA, Apo B100, APO A-I, Lp(a) ve Malonil-CoA ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında total kolesterol, LDL-kolesterol, trigliserid, glukoz, insülin ve HbA1c değerleri hasta grubunda yüksek bulundu. Hasta grubunda APO A-I, FFA ve Malonil-CoA düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu. Tip 2 diyabet grubunun desnutrin düzeyleri, pre-diyabet grubunun sonuçlarına göre anlamlı düşük bulundu. Resistin ile HbA1c arasında negatif korelasyon gözlenirken ApoAI, Malonil-CoA, Desnutrin ve FFA arasında pozitif korelasyon vardı. Ayrıca Desnutrin ile ApoAI, Resistin ve FFA arasında pozitif korelasyon bulundu. Sonuç: Resistinin normalden Pre-diyabete geçişte arttığı ve Tip 2 diyabet sürecinde bu seviyelerde kaldığı belirlendi. FFA ve Malonil-CoA düzeylerinin Tip 2 diyabete geçişte düştüğü; ayrıca Desnutrin'in bazal konumdan pre-diyabet evresine geçişte önemli derecede arttığı ve pre-diyabet evresinden Tip 2 diyabet evresine geçişte seviyelerinin düştüğü tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the change of Desnutrin, Resistin, FFA and Malonyl-CoA in the blood during the transition from normal to prediabetes and from prediabetes to Type-2 diabetes and to determine whether these analytes are a biomarker with a characteristic change, and also to investigate the relationship between these analytes and cardiovascular risk markers. Materials and Methods The study included 30 healthy (8 M), 29 (2 M) pre-diabetic and 27 (2M) people with type 2 diabetes. Subjects' fasting blood glucose, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-Cholesterol, and triglyceride levels were determined by clinical chemical methods, insulin levels by chemiluminescence method, HbAıc levels by HPLC method, and Desnutrin, Resistin, FFA, Apo B100, APO A-I, Lp(a), and Malonyl-CoA by ELISA method. Results When the patient group and the control group were compared, total cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceride, glucose, insulin and HbA1c values were found to be higher in the patient group. APO A-I, FFA and Malonyl-CoA levels were found to be significantly lower in the patient group compared to the control group. Desnutrin levels of the type 2 diabetes group were found to be significantly lower than the results of the pre-diabetes group. There was a negative correlation between Resistin and HbA1c, and a positive correlation between ApoAI, Malonyl-CoA, Desnutrin and FFA. A positive correlation was found between Desnutrin and ApoAI, Resistin and FFA. Conclusion It was determined that resistin increased during the transition from normal to pre-diabetes and remained at these levels during Type 2 diabetes. FFA and Malonyl-CoA levels decreased in the transition to Type-2 diabetes; It was also found that Desnutrin increased significantly in the transition to pre-diabetes and decreased in the course of type 2 diabetes.