Creep properties of asphaltic concrete under repeated loading
Asfalt betonunun tekrarlı yük altındaki sönme davranışı
  1. Tez No: 82806
  2. Yazar: ERKAN ULUĞTEKİN
  3. Danışmanlar: OSMAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sünme, tekrarlı yükleme, esnek üstyapı, bitümlü karışımlar. VI, creep, repeated loading, flexible pavement, bituminous mixtures. rv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz ASFALT BETONUNUN TEKRARLI YÜK ALTINDAKİ SÜNME DAVRANIŞI ULUĞTEKİN, Erkan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Öğretim Görevlisi Dr. S. Osman Acar Eylül 1999, 91 sayfa Tekrarlı yükleme altındaki bitümlü karışımların kalıcı deformasyonu sebebiyle oluşan tekerizi, esnek üstyapıların kullanım ömürlerini hesaplanandan erken doldurmalarına sebep olmaktadır. Bu nedenle esnek üstyapı dizaynı sırasında bitümlü karışımların sünme davranışının hesaba katılması büyük önem taşımaktadır. Mekanistik dizayn yöntemleri tekerizi derinliği tahminini yapının ömrünü hesaplanandan önce tamamlamaması için alt mekanizmalarında kontrol etmektedir. Tekerizi derinliğinin tahmini için bitümlü karışımların sünme davranışını etkileyen faktörlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Bunun için de çeşitli laboratuvar şartlarında deneyler yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.Bu çalışmada standart bir aşınma tabakası karışımı seçilmiş ve Umatta Test ekipmanı kullanılarak bu karışımın tekrarlı yükleme altında sünme davranışı incelenmiştir. Toplam 99 Marshall numunesi 40°C ve 50°C de test edilmiştir. Bütün numunelere değişken yükleme ve bekleme zamanları kullanılarak 500 kPa lık yük uygulanmıştır. Sıcaklık, yükleme ve bekleme zamanlarının sünme davranışına etkisi incelenmiştir. Birçok araştırmacı tarafından önerilen çeşitli modellerin laboratuvar deneylerinin sonuçlarına uydurulmasına çalışılmıştır. Bu modellerden tekrarlı yükleme altındaki davranışa en iyi uyanı belirlenmiştir. Bu amaçla SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Model parametrelerinin deney şartlarındaki değişimden etkilenimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CREEP PROPERTIES OF ASPHALTIC CONCRETE UNDER REPEATED LOADING ULU?TEKİN, Erkan M.S., Civil Engineering Department Supervisor : Instructor Dr. S. Osman Acar September 1999, 91 pages Rut formation due to permanent deformation of bituminous mixtures under repeated loading can cause early failure of the flexible pavements. For that reason, it is of great importance to incorporate creep phenomenon of bituminous mixtures in design of flexible pavements. Mechanistic design methods include rut depth prediction process as separate subsystems to control the design against early failure due to rut formation. Rut depth prediction requires the development of relations that describe the creep behavior of bituminous mixtures. These relations can only be developed by conducting laboratory tests under various conditions. HIIn this study; a standard wearing course mixture is selected and the creep behavior of this mixture is investigated under repeated uniaxial loading by the use of Umatta Tester. A total of 99 Marshall specimens were tested under two different temperatures, namely 40°C and 50°C. A constant repeated load magnitude of 500 kPa is applied to all specimens with various loading time and rest periods. The effects of temperature, loading time and rest periods are investigated. Various models suggested by several researchers are tried to fit to the laboratory creep curves. Among these, the model that best represents the creep behavior under repeated loading is selected. For this purpose statistical software SPSS is used. The variation of model parameters with respect to test conditions are also studied.