Conservation and rehabilitation of a historical district: A car study in Yeni Foça
Tarihi bir çevrenin korunması ve sağlıklaştırılması üzerine bir çalışma: Yeni Foça örneği
- Tez No: 82807
- Danışmanlar: NECVA AKÇORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeni Foça, Papaz mahallesi, 19 yy yerleşimi, malzeme problemleri, kullanım problemleri, yasal korumadaki problemler, onarım önerileri, kullanım önerileri. vı, Yeni Foça, Papaz Mahallesi, 19th c. settlement, material problems, usage problems, conservation legislation problems, proposals for repairs, proposals for usage. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
oz TARİHİ BİR ÇEVRENİN KORUNMASI VE SAĞLIKLAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: YENİ FOÇA ÖRNEĞİ Uluca, Ege Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Inst. Necva Akçura Ocak 1998, 210 sayfa Bu çalışmanın yapıldığı yer olan Papaz mahallesi, Yeni Foça'da bulunan ve oldukça iyi korunmuş olan bir 19. yüzyıl yerleşim yeridir. Papaz mahallesi sahip olduğu değerler ve problemlerin çeşitliliği açısından bu çalışmaya uygun bulunmuştur. Çalışma alam mimari ve yerleşim özellikleri açısından döneminin tipik özelliklerini gösterir. Bu çalışmanın amacı Papaz mahallesinde bulunan -Ege bölgesinde de oldukça yaygın bir stok oluşturan- geleneksel taş konut ve ticari yapılarının onarım ve kullanım problemlerinin çözümüne ilişkin metod ve teknikler geliştirmektir. Tezin amacına uygun olarak, Papaz mahallesinde bulunan bir grup geleneksel yapı daha detaylı bir çalışmaya konu olmuştur. Bu yapılar, alanda bulunan, yapılar arasında daha az değişmiş, bu yüzden de plan ve cephe özelliklerini muhafaza edebilmiş olanlarıdır. Böylece bu yapılar değişmiştik sorunları açısından değil,“sahip oldukları mimari değerlerin geleceğe sağlıklı cebir biçimde taşınabilmesi”problemi açısından ele alınmışlardır.Çalışma on bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm tezin amacının ve içeriğinin tanıtılmasına, çalışma yönteminin anlatılmasına ayrılmıştır. İkinci bölümde genel olarak 19. yüzyıl Ege bölgesi, Yeni Foça ve Papaz mahallesi tarihi gelişimlerine genel olarak değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Yeni Foça'nın çevresel, mimari karakteristikleri ve yasal koruma süreci ile ilgili bilgilere değinilmiştir. Dördüncü bölümde Papaz mahallesinin sosyal ve ekonomik koşullan alandan toplanan verileri değerlendirilerek tartışılmaktadır. Beşinci bölümde çalışma alanının çevresel özellikleri ve alanla ilgili koruma kararlan detaylı olarak veriliyor. Altıncı bölümde çalışma alanındaki geleneksel yapılar tanımlanmaktadır. Yedinci bölüm alanın farklı değer ve problemlerini içerir. Sekizinci bölümde alanla ilgili değerlendirme ve kararlar sonuçlandırılarak, çalışmanın devamına bir zemin oluşturmak üzere Papaz mahallesi ile ilgili genel bir koruma çerçevesi tanımlanmaktadır. Dokuzuncu bölümde çalışılan yapılann malzeme ve kullanım sorunlan belirlenmektedir. Onuncu ve son bölümde, dokuzuncu bölümde belirlenen sorunlara, sekizinci bölümde oluşturulan çerçeve kapsamında, daha aynntılı koruma programlarının oluşturulmasında temel oluşturabilecek öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSERVATION AND REHABILITATION OF A HISTORICAL DISTRICT: A CASE STUDY IN YENİ FOÇA Uluca, Ege M.S., Department of Architecture Supervisor: Inst. Necva Akçura January 1999, 210 pages Papaz Mahallesi where the study is carried out is a well preserved 19th century settlement in Yeni Foça. Papaz Mahallesi is found suitable for this study, for the variety of reasons i.e. values and problem specifications it has. The study area shows typical peculiarities of its period in architectural and settlement characteristics. This study aims to develop proper methods and techniques for the solution of repair and usage problems of residential and commercial stone buildings in Papaz Mahallesi, which forms a wide stock in Aegean region. A more detailed study is made from a group of traditional buildings to satisfy the aim of the study. These buildings are the ones, which are less altered among the traditional buildings in the site and for this reason, still preserve their plan and facade characteristics. So, these buildings could be handled in the problem of“carrying the existing architectural values in good condition into the future”rather than alteration problems. The study consists often chapters. The first chapter is introduction, which the aim and content of the study is introduced and the methodology is described. In the msecond chapter, general information about the historical development of 19th c. Aegean Region, Yeni Foça and Papaz Mahallesi in sequence is given. In the third chapter environmental, architectural and legislative characteristics of Yeni Foça are described in general. The fourth chapter discusses the social and economic conditions of Papaz Mahallesi, by evaluating the data collected from the area. Tn the fifth chapter, a detailed information about the environmental and legislative characteristics of the study area is given. The sixth chapter is allocated for the description of the traditional buildings in the study area. Tn the seventh chapter, values and problems of the site are described in details. In the eighth chapter, the evaluations and decisions are made for the study area and a general conservation framework is formed as a guide for subsequent studies in the thesis. In the ninth chapter, the material and usage problems of the studied buildings and their causes are defined. The tenth chapter is allocated for the proposals for more detailed conservation programmes within the scope of the framework developed in eighth chapter as described methods and techniques for the problems defined in the ninth chapter.