Sağlık çalışanlarında örgütsel öğrenme ve bilgi yönetiminin örgütsel performansa etkisi
The effect of organizational learning and knowledge management on organizational performance in healthcare professionals
  1. Tez No: 828064
  2. Yazar: YAĞMUR GÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Bilgi, Performans, Örgüt, Örgütsel Öğrenme, Bilgi Yönetimi, Örgütsel Performans, Learning, Knowledge, Performance, Organization, Organizational Learning, Knowledge Management, Organizational Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yaşadığımız çağda çevresel değişim ve gelişim hızlıca artmış, insanlar gelişime ayak uydurmakta zorlanmaya başlamışlardır. Eski dönemlerde öğrenmek ve bilgiye ulaşmak zor şartlar ve uzun uğraşlar sonucunda sağlanırken günümüzde kısa süreler içerisinde istenilen bilgiye sahip olunabilmektedir. Buradaki önemli nokta elde edilen bilginin doğruluğu ve yanlışlığı aynı zamanda öğrenme türünün nasıl sağlandığıdır. Kişiler öğrenme metodunu hangi yollarla sağlamakta ve bu metot kişileri hangi bilgi türüne götürmektedir? Genel hayat akışında bu sınıflandırmalar önemli bir konu iken iş yaşamında ise daha dikkat edilmesi gereken kavramlar arasında yer almaktadır. Şirketler canlı ve dinamik bir işleyiş yapısına sahiptir. Bu nedenle sürekli olarak öğrenen, büyüyen ve gelişen bir organizmadır. Bu gelişim sürecinde örgütün ne derece bilgi sahibi olduğu önemli bir konudur.“Şirketler öğrenme sürecinde başarılı mıyız?”sorusuna her daim yanıt aramalı ve şirketin mevcut durumunu güncel olarak analiz etmelidir. Öğrenen şirketler, bilgi yönetim sürecini en iyi şekilde yöneten kurumlardır. Ham bilgiye başka bir ifade ile öz bilgiye ulaşan şirketler doğru bilgiyi kendi menfaatine göre şekillendirerek kurum için olumlu kararlar alabilecek ve çalışanlarını bu bilgi alt yapısına göre eğiteceklerdir. Öğrenen örgütler bilgi yönetimini dinamik olarak elinde tutan kurumlardır. Bu iki kavram şirketlerde geliştiğinde çalışan performansına olumlu katkıda bulunacaktır. Şirket geneli performans artışı sağlanması kârlılığı ve aidiyet duygusunu arttırarak şirket adına kalıcılık ve gelişim ilkelerini sağlamış olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the age we live in, environmental change and development have increased rapidly, and people have begun to have difficulty keeping up with development. While learning and accessing information in the old periods were provided as a result of difficult conditions and long efforts, nowadays it is possible to have the desired information in a short time. The important point here is the accuracy and inaccuracy of the information obtained, as well as how the learning type is provided. In what ways do people provide the learning method, and what type of knowledge does this method lead persons to? While these classifications are an important issue in the general life flow, they are among the concepts that need more attention in business life. Companies have a lively and dynamic operating structure. Therefore, it is an organism that is constantly learning, growing and developing. In this development process, how much knowledge the organization has is an important issue.“Are we successful in the learning process of companies?”they should always look for an answer to his question and analyze the current situation of the company up to date. Learning companies are the institutions that manage the information management process in the best way. Companies that reach raw information, in other words, self-knowledge, will be able to take positive decisions for the institution by shaping the exact information according to their own interests and will train their employees according to this information infrastructure. Learning organizations are institutions that dynamically hold knowledge management. When these two concepts develop in companies, they will contribute positively to employee performance. Ensuring a company-wide performance increase will increase the profitability and sense of belonging, and will provide the principles of permanence and development on behalf of the company.