Günlük aktivite davranışları anketi (daily activity behaviours questionnaire) Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Günlük aktivite davranişlari anketi(daily activity behaviours questionnaire) Turkish validity and reliability study
- Tez No: 828068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLAY YÜREKDELER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Uyku, Sedanter Davranış, Physical Activity, Sleep
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı yetişkinler arasında 24 saatlik hareket davranışlardan uyku, sedanter davranış ve fiziksel aktivitenin değerlendirilmesini sağlayan Günlük Aktivite Davranışları Anketi'nin (GADA) Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: DABQ anketinin Türkçe versiyonunun hazırlanması; ileri çeviri, İngilizceye geri çeviri, anketin geliştiricisi kontrolünde düzenleme ve son halinin hazırlanması aşamaları ile Türkçe form elde edildi. Elde edilen Türkçe form, Günlük Aktivite Davranışları Anketi (GADA) olarak isimlendirildi. GADA; uyku, sedanter davranış, hafif fiziksel aktivite ve orta-şiddetli fiziksel aktivitenin değerlendiren bir ankettir. GADA 18-65 yaş arasında yetişkinlere uygulanan ve katılımcıların çalışma durumuna göre farklı sorular içeren bir ankettir. GADA'nın anlaşılabilirliği ve Türk toplumuna uygunluğu Davis yöntemi ile test edildi. Anket, Ocak- Haziran 2023 tarihleri arasında, İzmir ilinde oturan 18-65 yaş arası gönüllülere uygulandı. Bireylerin demografik bilgileri kaydedildi ve ölçüt geçerliğini değerlendirmek amacıyla Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (UFAA-KF) uygulandı. Geçerlik çalışmasında ölçüt geçerliği için GADA sedanter davranış verisi ile UFAA-KF oturma verisi arsındaki korelasyon ve GADA orta-şiddetli fiziksel aktivite verisi ile UFAA-KF orta-şiddetli fiziksel aktivite verisi (yürüme + orta + şiddetli fiziksel aktivite) arasındaki Spearman's korelasyon katsayıları incelendi. UFAA-KF'da hafif fiziksel aktivite verisi bulunmadığı için hafif fiziksel aktivite verisine kendi içinde faktör analizi uygulandı. Kapsam geçerliği için Davis yöntemi kullanıldı. Anketin güvenirlik çalışması için test tekrar test yöntemi uygulandı. Anketin iç tutarlılığını belirlemek için sınıf içi korelasyon katsayıları değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya 130 yetişkin dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen yetişkinlerin %44,6'sı erkek, %55,4'ü kadın cinsiyetindeydi. Katılımcıların %47,7'si çalışıyor, %43,1'i çalışmıyor ve %9,2'si vardiyalı çalıma şekline sahipti. Tüm katılımcıların yaş ortalaması 33,72 ± 11,89 olarak bulunmuştur. Spearman's korelasyon katsayısı değerleri 0,47 ve 0,66 olarak bulunmuştur. Sınıf içi korelasyon katsayısı değerleri 0,994-0,999 değerleri arasında olarak bulunmuştur. Faktör analizi sonucu 0,96 değeri bulunmuştur.Sonuç: Geçerlik ve güvenirlik analizleri sonucunda GADA'nın dil ve yapı geçerliliğinin sağlandığı, güvenirlirliğinin yeterli düzeyde olduğu bulunmuştur. Literatürde 24 saatlik hareket davranışlarından uyku, sedanter davranış, hafif fiziksel aktivite, orta-şiddetli fiziksel aktiviteyi değerlendiren ilk anket, orijinal dili İngilizce olan GADA'nın Türkçe versiyonu elde edilmiştir. LLiteratürdeki en sık kullanılan anketlere kıyasla fiziksel aktiviteyi ve sedanter davranışıliği daha kapsamlı değerlendiren GADA, Türk toplumuna ve akademisine katkıda bulunmaktadır.mektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the Turkish validity and reliability of the Daily Activity Behaviors Questionnaire (GADA), which assesses sleep, sedentary behavior and physical activity among adults in a 24-hour period. Materials and Methods: Preparation of the Turkish version of the DABQ questionnaire; the Turkish form was obtained through the stages of forward translation, back translation into English, editing under the control of the developer of the questionnaire and preparation of the final version. The Turkish form was named as the Daily Activity Behavior Questionnaire (GADA). GADA is a questionnaire that assesses sleep, sedentary behavior, light physical activity and moderate-to-vigorous physical activity. GADA is a questionnaire applied to adults between the ages of 18-65 and includes different questions according to the working status of the participants. The comprehensibility of the GADA and its suitability for the Turkish population were tested with the Davis method. The questionnaire was administered between January and June 2023 to volunteers aged 18-65 years residing in Izmir province. Demographic information of the individuals was recorded and the International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF) was applied to assess criterion validity. In the validity study, the correlation between GADA sedentary behavior data and UFAA-CF sitting data and Spearman's correlation coefficients between GADA moderate-to-vigorous physical activity data and UFAA-CF moderate-to-vigorous physical activity data (walking + moderate + vigorous physical activity) were examined for criterion validity. Since there was no mild physical activity data in UFAA-CF, factor analysis was applied to the mild physical activity data. Davis method was used for content validity. Test-retest method was applied for the reliability study of the questionnaire. Intraclass correlation coefficients were evaluated to determine the internal consistency of the questionnaire. Results: The study included 130 adults. Of the adults included in the study, 44.6% were male and 55.4% were female. 47.7% of the participants were working, 43.1% were not working and 9.2% had shift work. The mean age of all participants was 33.72 ± 11.89 years. Spearman's correlation coefficient values were 0.47 and 0.66. The intraclass correlation coefficient values were found to be between 0.994-0.999. Factor analysis resulted in a value of 0.96. Conclusion: As a result of the validity and reliability analyses, it was found that the language and construct validity of the GADA was achieved and its reliability was at a sufficient level. The Turkish version of the GADA, which is the first questionnaire in the literature to assess sleep, sedentary behavior, light physical activity, and moderate-to-vigorous physical activity among 24-hour movement behaviors, was obtained. GADA, which evaluates physical activity and sedentary behavior more comprehensively compared to the most frequently used questionnaires in the literature, contributes to the Turkish society and academia.